Η αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και οι μεγάλες απώλειες των αφγανικών δυνάμεων το 2015, έχουν ως επιχειρησιακή συνέπεια τις χρονικές καθυστερήσεις στην εκπαίδευση των μονάδων του αφγανικού στρατού, σύμφωνα με δηλώσεις του νέου αμερικανού διοικητή, στρατηγού Τζον Νίκολσον στο Reuters.
Οι επιπτώσεις κλιμάκωσης της βίας που παρατηρήθηκαν στο Αφγανιστάν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και η αλλαγή της φύσης των απειλών ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι αφγανικές δυνάμεις, μορφοποιούν το ουσιαστικό μέρος της αρχικής αξιολόγησης που θα κάνει ο νέος διοικητής.
«Η επαναξιολόγηση των απειλών, αλλά και των χρόνων επιχειρησιακής μας αντίδρασης είναι καθοριστικής σημασίας για να μειώσουμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Νίκολσον κατά την πρώτη του συνέντευξη, αναλαμβάνοντας την ηγεσία των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τον προηγούμενο μήνα.
«Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των απωλειών για τους Αφγανούς, που απαιτεί επιχειρησιακή αναπροσέγγιση και επανεκπαίδευση, αλλά το γεγονός ότι οι στρατιώτες έπρεπε να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους για να πολεμήσουν. Η εξέλιξη αυτή, επηρέασε αρνητικά το σχεδιασμό μας για τη βελτίωση του επαγγελματισμού, αλλά και της αποτελεσματικότητας τόσο των στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και της αφγανικής αστυνομίας», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός.
Ο Νίκολσον θα κληθεί να ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την πορεία των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά και για την επιχειρησιακή αξιολόγηση τόσο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και των δυνάμεων του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η πιο σημαντική ενημέρωση από το 2009, οπότε, ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ είχε συστήσει αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, εξέλιξη, που οδήγησε στην ανάπτυξη 100.000 Αμερικανών στρατιωτών και στην αύξηση της συνολικής νατοϊκής στρατιωτικής παρουσίας στους 140.000 στρατιώτες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Πενταγώνου, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν θα μειωθεί από τους 9.800 στρατιώτες που είναι σήμερα, σε 5.500 στις αρχές του 2017, ενώ η τήρηση του χρονοδιαγράμματος σχετίζεται άμεσα με το βαθμό επιτυχίας στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων του στρατού, της αστυνομίας, αλλά και της οργάνωσης μιας αποτελεσματικής αεροπορικής δύναμης, η οποία θα μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών Ταλιμπάν.
Οι επιτυχίες που σημείωσαν οι Ταλιμπάν μέσα στο 2015, με αποκορύφωμα την κατάληψη της πόλης Καντούζ στα βόρεια του Αφγανιστάν, οδήγησαν τον προηγούμενο διοικητή, στρατηγό Τζον Κάμπελ να προτείνει την ακύρωση εφαρμογής των σχεδίων μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, από τις αρχές του 2016 και τη διατήρηση της δύναμης των 9.800 Αμερικανών στρατιωτών για τη χρονιά που διανύουμε.
Αρχικά, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκόπευε να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ώστε μέχρι τις αρχές του 2017, να έχουν παραμείνει 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Καμπούλ.