Τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ, η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι σήμερα σε νευρική κρίση, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Εργασίας, η οποία υποχρεώνει τον Ντέιβιντ Κάμερον να προσπαθήσει να σβήσει την πυρκαγιά ενώπιον της βουλής.
Προσκληθείς από την Βουλή των Κοινοτήτων να μιλήσει στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) για τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός πρέπει να επωφεληθεί από την ευκαιρία αυτή για να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει αυτό που η εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη «χειρότερη κρίση για το Συντηρητικό Κόμμα εδώ και δεκαετίες».
Οι Τόρις ήταν ήδη βαθιά διχασμένοι πάνω στο θέμα της Ευρώπης, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα υψηλού κινδύνου για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και να που τώρα βγαίνουν στη φόρα και οι διαιρέσεις τους σχετικά με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται εδώ και έξι χρόνια από τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον στενότερο σύμμαχό του, τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.
Ο Όζμπορν, ο οποίος θεωρείται φαβορί για την διαδοχή του Κάμερον μαζί με τον ευρωσκεπτικιστή δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται στο κέντρο της θύελλας αφού παρουσίασε την Τετάρτη έναν προϋπολογισμό ο οποίος περιλαμβάνει νέες δημοσιονομικές περικοπές.
Με την παραίτησή του το βράδυ της Παρασκευής, ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα αυτό από το 2010, υπογράμμισε ρητά τον «βαθιά άδικο» χαρακτήρα των περικοπών στα επιδόματα αναπηρίας.
Χθες, Κυριακή, διεύρυνε τις επικρίσεις του στα τηλεοπτικά πλατό κατηγορώντας την πολιτική της λιτότητας ότι πλήττει κατά προτεραιότητα τους πιο φτωχούς ενώ φείδεται των περισσότερο εύπορων.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε αμέσως ότι είναι «σαστισμένος και απογοητευμένος».
Σύμφωνα με τους Times, ο πρωθυπουργός κατηγορεί πάντως τον Τζορτζ Όζμπορν ότι «προκάλεσε σάλο» παρόλο που του είχε ζητήσει να αποφύγει κάθε σύγκρουση πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ.
Η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε εντούτοις κατηγορηματικά ότι υπάρχει έστω και το παραμικρό σύννεφο στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται «πιο κοντά παρά ποτέ». Σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε και πάλι τον Τζορτζ Όζμπορν ότι έχει την «πλήρη εμπιστοσύνη» του, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
Ωστόσο, μετά την παραίτηση του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, οι Τόρις συγκρούονται μεταξύ τους ακόμη περισσότερο, με φόντο το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την ΕΕ, που οξύνει τις εντάσεις.
Η πρώτη συνέπεια της σύγκρουσης είναι η απόσυρση του σχεδίου για τη μείωση των επιδομάτων αναπηρίας.
Ο Στίβεν Κραμπ, ο αντικαταστάτης του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, αναμένεται ότι θα την ανακοινώσει επισήμως σήμερα το απόγευμα στους βουλευτές.
Όμως πέρα από την οπισθοχώρηση αυτή που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Τζορτζ Όζμπορν, το ζήτημα μπορεί να έχει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον του κόμματος, το μέλλον του Ντέιβιντ Κάμερον και τις πιθανότητες του Τζορτζ Όζμπορν κάποια μέρα να τον διαδεχθεί.
«Αυτή τη φορά το πράγμα είναι σοβαρό για τον υπουργό Οικονομικών», ο οποίος έχει πληγεί, υπογραμμίζει ο Λάρι Έλιοτ, αρθρογράφος της Guardian. Και το γεγονός αυτό μπορεί να μετρήσει στη συζήτηση για το δημοψήφισμα, αφού ο Τζορτζ Όζμπορν είναι, στο πλευρό του πρωθυπουργού, ο κύριος υποστηρικτής της παραμονής στην ΕΕ.
«Είναι σημαντικό για τον Κάμερον να θεωρείται ο Όζμπορν αξιόπιστος στο οικονομικό επίπεδο. Διαφορετικά κινδυνεύει να μην τον πάρουν στα σοβαρά όταν θα παρουσιάζει τους κινδύνους από ένα Brexit», προσθέτει ο Λάρι Έλιοτ.
Εγκαταλείποντας την κυβέρνηση, ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ έχει ανακτήσει μια μεγαλύτερη ελευθερία λόγου για να υπερασπιστεί την έξοδο από την ΕΕ, κάτι που επίσης θα μπορούσε να βλάψει τον Κάμερον.
Οι πιο σφοδροί επικριτές ζήτησαν μάλιστα την αποχώρηση του Τζορτζ Όζμπορν και την αντικατάστασή του από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, μια άλλη προβεβλημένη προσωπικότητα του στρατοπέδου των ευρωσκεπτικιστών.
Φαίνεται πως ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ θέλησε «να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερο» την ηγεσία του κόμματος για να βοηθήσει την εκστρατεία υπέρ του Brexit, σχολίασε ο Ρος Όλτμαν, υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις στην ομάδα του… Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ ζήτησε από τους συναδέλφους του «ηρεμία». «Θα ήθελα να μην ξεχνούν πως, λιγότερο από έναν χρόνο νωρίτερα, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Κάμερον», δήλωσε στο BBC.
Όμως η ενότητα που είχε επιδείξει τότε δεν είναι πια παρά μακρινή ανάμνηση.