Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν χθες ότι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν μια απόφαση του ΟΗΕ με την οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις στο συριακό καθεστώς, ανακοίνωσε η Βρετανία. Πηγές προσκείμενες στο ΟΗΕ δήλωσαν παράλληλα ότι οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής 26 ανθρώπους σε ένα στάδιο, ενώ αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε χθες το βράδυ από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης.

Στα μέτρα που προτείνονται μπορεί να περιλαμβάνεται πάγωμα αγαθών και απαγόρευση των ταξιδιών Σύρων αξιωματούχων, όπως και ένα εμπάργκο όπλων, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φίλιπ Πάραμ, αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, έπειτα από σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού για τη Συρία.

Παράλληλα πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 26 ανθρώπους που είχαν δεμένα τα μάτια σε ένα στάδιο, μεταξύ των οποίων έναν 13χρονο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους για την καταστολή των διαδηλώσεων, που γίνονται με αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, από τις οποίες οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.000 συνολικά.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας λεπτομέρειες της καταστολής που γίνεται στη Συρία από το καθεστώς του Άσαντ, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι δυτικοί σύμμαχοί του ζητούν την αποχώρηση του σύρου προέδρου.

Σύμφωνα με αυτόν τον απολογισμό, ένας 13χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ενώ από τις επιχειρήσεις καταστολής των συριακών δυνάμεων δεν εξαιρούνται δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία, τα οποία υπήρξαν στόχος.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Λιν Πάσκο είναι ο ένας από τους αξιωματούχους που μίλησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτός δήλωσε ότι 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τις επιχειρήσεις καταστολής που έχουν γίνει από τις 10 Αυγούστου που αναφέρθηκε το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσε σήμερα ότι οι συριακές δυνάμεις της τάξης άρχισαν χθες το βράδυ να πυροβολούν για να διαλύσουν διαδήλωση κατά του καθεστώτος στην πόλη αυτή, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός άλλου.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στη Χομς προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός άλλου», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται μολονότι ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη τηλεφωνικώς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αυτών που αμφισβητούν το καθεστώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύσσονταν χθες το βράδυ σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων τα προάστια της Δαμασκού, όπου ακούστηκαν και πυροβολισμοί, την ώρα που πραγματοποιούνταν νυχτερινές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.