Το Βερολίνο και το Λονδίνο μελετούν έγγραφα που αποκαλύπτουν τα ονόματα πολλών προσώπων που έχουν στρατολογηθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έναν «πλούτο» πληροφοριών που θεωρούνται «πιθανόν αυθεντικές» από τη γερμανική αστυνομία σε ό,τι αφορά τους γερμανούς τζιχαντιστές.

Χθες βράδυ, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι έχει συμβουλευθεί αυτά τα έγγραφα που περιλαμβάνουν τα ονόματα 22.000 ξένων υποψηφίων τζιχαντιστών. Τα στοιχεία παραδόθηκαν στο δίκτυο από πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους, τον επονομαζόμενο «Αμπού Χάμεντ», ο οποίος τα έκλεψε από τον επικεφαλής της εσωτερικής αστυνομίας του Ισλαμικού Κράτους προτού εγκαταλείψει την οργάνωση.

Τα έγγραφα, συμπληρωμένες αιτήσεις υποψηφίων μελών της οργάνωσης από 55 χώρες, περιλαμβάνουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις ή και τους αριθμούς τηλεφώνων τους. Τους ζητείται επίσης να δηλώσουν το «επίπεδο κατανόησης της σαρίας», του ισλαμικού νόμου, την ομάδα αίματός τους καθώς και το όνομα του προσώπου το οποίο η οργάνωση θα πρέπει να ενημερώσει σε περίπτωση θανάτου τους.

Ορισμένα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες για τζιχαντιστές που μέχρι στιγμής δεν είχαν εντοπισθεί, στη Δυτική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στις χώρες του Μάγρεμπ και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Sky News.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Zaman al-Wasi, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, ανέφερε επίσης πως έχει στην κατοχή του τα έγγραφα αυτά. Σύμφωνα με τον Zaman al-Wasi, υπάρχουν ωστόσο πολλές επαναλήψεις και στο τέλος καταλήγει κανείς σε 1.700 ονόματα.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Λονδίνο δεν έχει μέχρι τώρα λάβει γνώση των εγγράφων αυτών και εξετάζει τώρα «πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες αυτές στη μάχη κατά του Ντάες» (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ).

Ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας δήλωσε μέσω του Twitter ότι τα στοιχεία «αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πηγή πληροφοριών για τους αναλυτές».

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) ανέφερε ότι περιήλθαν στην κατοχή της έγγραφα που αφορούν γερμανούς τζιχαντιστές.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει γνώση τέτοιων εγγράφων», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της BKA, ο Μάρκους Κοτς, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ πιθανόν αυθεντικά».

Ο εκπρόσωπος της BKA δεν αναφέρθηκε ωστόσο στα 22.000 ονόματα τζιχαντιστών τα οποία διαθέτει το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εκτίμησε από την πλευρά του ότι «θα επιτρέψουν μια καλύτερη κατανόηση της δομής της τρομοκρατικής οργάνωσης». Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα διευκολύνει το έργο της γερμανικής δικαιοσύνης και θα «επισπεύσει τις έρευνες» για τα πρόσωπα που προσπαθούν να ενταχθούν στο ΙΚ ή έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό.