Εκατοντάδες γράμματα και φωτογραφίες που αφηγούνται την ιστορία της στενής σχέσης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ με μια παντρεμένη γυναίκα- σχέση που κράτησε περισσότερα από τριάντα χρόνια- έχει στη διάθεσή του το BBC.

Οι επιστολές προς την πολωνικής καταγωγής Αμερικανίδα φιλόσοφο Anna-Teresa Tymieniecka κρατήθηκαν μακριά από τη δημοσιότητα καθώς παρέμεναν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας.

ajsoapas3

Τα γράμματα αποκαλύπτουν μια άγνωστη πλευρά του Ποντίφικα, ο οποίος απεβίωσε το 2005, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη πως παραβίασε τον όρκο της αγαμίας.

Η φιλία τους άρχισε το 1973, όταν η Tymieniecka επικοινώνησε με τον μετέπειτα Πάπα, Καρδινάλιο Κάρολο Βοϊτίλα, τότε Αρχιεπίσκοπο της Κρακοβίας, σχετικά με ένα βιβλίο φιλοσοφίας που είχε γράψει.

Η 50χρονη ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στην Πολωνία για να συζητήσουν το έργο.

Λίγο μετά οι δύο άρχισαν να αλληλογραφούν. Αρχικά τα γράμματα του καρδινάλιου ήταν τυπικά αλλά όσο έρχονταν πιο κοντά, έγραφαν σε πιο προσωπικό τόνο.

Αποφάσισαν να συνεργαστούν για μια διευρυμένη έκδοση του βιβλίου του καρδιναλίου κι έτσι συναντήθηκαν πολλές φορές- ορισμένες φορές με την γραμματέα του παρούσα κι άλλοτε μόνοι τους- και αλληλογραφούσαν συχνά.

Το 1974 ο καρδινάλιος έγραφε πως ξαναδιάβαζε τέσσερα προηγούμενα γράμματά της, του προηγούμενου μήνα, επειδή είχαν «μεγάλη σημασία και ήταν βαθιά προσωπικά».

Το 1976 ο Κάρολος Βοϊτίλα συμμετείχε σε συνέδριο Καθολικών στις ΗΠΑ και η Tymienkiecka τον προσκάλεσε να μείνει με την οικογένειά της στο εξοχικό τους.

ajsoapas2

Φαίνεται πως η γυναίκα του είχε αποκαλύψει τα βαθύτερα συναισθήματά της καθώς τα επόμενα γράμματά του σκιαγραφούν έναν άνδρα που πάλευε να νοηματοδοτήσει τη φιλία τους με χριστιανικούς όρους.

Σε μετέπειτα επιστολή του, τον Σεπτέμβριο του 1976, γράφει: «Αγαπημένη μου Τερέζα, έλαβα και τα τρία γράμματά σου. Γράφεις πως έχεις διαλυθεί αλλά δεν μπορώ να βρω απάντηση στα λόγια σου αυτά». Την περιγράφει ως «δώρο Θεού».

Το βρετανικό δίκτυο δεν έχει δει τα γράμματα της Tymienkiecka.

Στις επιστολές αποκαλύπτεται πως ο Κάρολος Βοϊτίλα έδωσε στη γυναίκα ένα αντικείμενο που ήταν για εκείνος πολύ σημαντικό, ένα φυλαχτό.

ajsoapas4

Σε επιστολή του της 10ης Σεπτεμβρίου 1976 γράφει: «Από πέρσι έψαχνα μια απάντηση σε αυτές τις λέξεις, ‘σου ανήκω’ και επιτέλους, πριν φύγω από την Πολωνία βρήκα τον τρόπο, αυτό το φυλαχτό. Είναι η διάσταση στην οποία σε αποδέχομαι και σε νιώθω παντού σε όλες τις καταστάσεις, όταν είσαι κοντά και όταν βρίσκεσαι πολύ μακριά».

Αφότου έγινε Πάπας έγραφε: «Γράφω μετά το γεγονός ώστε η αλληλογραφία μας να συνεχιστεί. Υπόσχομαι πως θα θυμάμαι τα πάντα σε αυτό το νέο στάδιο του ταξιδιού μου».

Ο Καρδινάλιος Βοϊτίλα είχε κι άλλες φίλες αλλά τα γράμματά του προς την Tymienkiecka αποτυπώνουν πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση και μερικές φορές τον αγώνα του με το νόημα της φιλίας τους.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ έφυγε από τη ζωή το 2005. Το 2014 ανακηρύχθηκε Άγιος. Την ίδια χρονιά πέθανε και η Anna-Teresa Tymieniecka.

Το ντοκιμαντέρ με τις αποκαλύψεις αυτές προβάλλεται σήμερα από το BBC One.

ajsoapas1