Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις τουρκικές αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς άοπλων ανθρώπων πριν από δέκα ημέρες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, και να χαλιναγωγήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας της.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας των τελευταίων δύο δεκαετιών μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας δυόμιση χρόνων με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν τον περασμένο Ιούλιο, που αναζωπύρωσε μία σύγκρουση στην οποία 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 1984.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρά’αντ Αλ Χουσέιν αναφερόταν σε ένα περιστατικό στις 20 Ιανουαρίου κατά το οποίο δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη Τσιζρέ, όταν η ομάδα τους, η οποία περιελάμβανε δύο πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δέχθηκε πυρά την ώρα που διέσωζε τραυματίες από προηγούμενες συγκρούσεις.
«Καλώ σήμερα τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των αμάχων κατά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγουν και να διερευνήσουν γρήγορα τις πληροφορίες για πυροβολισμούς εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ έπειτα από την προβολή συγκλονιστικών πλάνων βίντεο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Ζέιντ σε συνέντευξη Τύπου.
Τα πλάνα φαίνεται να δείχνουν έναν άνδρα και μία γυναίκα που κρατούν λευκές σημαίες και σπρώχνουν ένα κάρο –το οποίο πιθανόν μεταφέρει πτώματα– σε έναν δρόμο, παρακολουθούμενοι από ένα τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα, είπε.
«Καθώς φθάνουν στην άλλη πλευρά, ανακόπτονται προφανώς με καταιγισμό πυρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζέιντ, ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι ο εικονολήπτης, ο οποίος τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συλληφθεί στο πλαίσιο της «καταστολής των μέσων ενημέρωσης».
«Η κινηματογράφηση μιας θηριωδίας δεν είναι έγκλημα, όμως ο πυροβολισμός άοπλων πολιτών κατά πάσα βεβαιότητα είναι», είπε, ασκώντας ασυνήθιστα σκληρή κριτική.
Ο Ζέιντ είπε πως οι τουρκικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι 205 μέλη της τουρκικής αστυνομίας, της χωροφυλακής και του στρατού έχουν σκοτωθεί από τις 20 Ιουλίου έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2015.
Ο Ζέιντ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη δίωξη δύο γνωστών τούρκων δημοσιογράφων, του διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, Τσαν Ντουντάρ, και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ.
Η Cumhuriyet, η οποία υποστηρίζει σταθερία τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ασκεί εδώ και καιρό σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών, με ισλαμιστικές ρίζες, κόμμα AK το οποίο ίδρυσε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια.
«Κανείς δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ποινές ισοβίων, όπως στις περιπτώσεις του Τσαν Ντουντάρ και του Ερντέμ Γκιουλ, εξαιτίας ενός άρθρου ή άρθρων που έγραψαν. Δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να συλλαμβάνονται, να κρατούνται ή να διώκονται για τη νόμιμη και ειρηνική άσκηση του επαγγέλματός τους», είπε ο Ζέιντ.