Να μην εκμεταλλεύονται νομικά παραθυράκια και κενά στη νομοθεσία ή να προβαίνουν σε αντιδημοκρατικές συνταγματικές αλλαγές ώστε να «αγκιστρώνονται στην εξουσία» κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν τους ηγέτες των αφρικανικών κρατών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σέβονται τα όρια παραμονής στην εξουσία που θέτουν τα Συντάγματα των κρατών τους.
Η ομιλία του επικεφαλής του ΟΗΕ έγινε στην διήμερη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, που αποτελείται από 54 αφρικανικά κράτη, όπου αρκετοί ηγέτες εξ αυτών παραμένουν επί δεκαετίες στην εξουσία, με πολλούς προέδρους των κρατών να έχουν προβεί σε συνταγματικές αλλαγές που τους επιτρέπουν να ανανεώνουν τις θητείες τους. Παράλληλα άλλοι ηγέτες κατηγορούνται ότι προσπαθούν να καταργήσουν τους περιορισμούς που θέτουν τα Συντάγματα των κρατών τους.
Οι συζητήσεις σχετικά με τα όρια παραμονής στην εξουσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου, καθώς έχουν πυροδοτήσει αναταραχές σε χώρες όπως το Μπουρούντι και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
«Οι ηγέτες δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικές συνταγματικές αλλαγές και νομικά κενά για να παραμένουν στην εξουσία. Όλοι μας έχουμε δει τις τραγικές συνέπειες όταν το πράττουν», τόνισε ο Μπαν απευθυνόμενος στους προέδρους των κρατών της Αφρικανικής Ένωσης, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο 91χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε που κυβερνά αδιαλείπτως από το 1980, ενώ θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018.
Ο Μουγκάμπε, μετά την ομιλία του Μπαν, εξαπέλυσε μια από τις συνηθισμένες του επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις της Δύσης, τις οποίες κατηγορεί ότι τρέφουν αποικιακές φιλοδοξίες και μονοπωλούν την εξουσία στα Ηνωμένα Έθνη.
«Επιτρέπουμε σε αυτόν τον οργανισμό να συνεχίζει να μας παρενοχλεί ακόμη ακόμα και μέσα στα ανεξάρτητα κράτη μας», ρώτησε ο Μουγκάμπε.
Ένα από τα κορυφαία θέματα της ατζέντας της συνόδου αποτελεί η κρίση στο Μπουρούντι, όπου βίαιες ταραχές ξέσπασαν τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουζίζα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, που οι αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι είναι παράνομη. Κέρδισε την επανεκλογή του σε αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές τον Ιούλιο και οι υποστηρικτές του επικαλούνται μια δικαστική απόφαση που επιτρέπει την επανεκλογή του.
Στη γειτονική Ρουάντα, σε πρόσφατο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για την αναθεώρηση του Συντάγματος για να τροποποιηθούν εξαιρέσεις στους περιορισμούς του αριθμού των θητειών, οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης που επιτρέπει στον Πολ Καγκάμε να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2017 και δυνητικά να κυβερνήσει μέχρι το 2034.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης έχουν τονίσει πως ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι που στις εκλογές του Φεβρουαρίου θέτει υποψηφιότητα, επιδιώκοντας ακόμη μια θητεία, έπειτα από τρεις δεκαετίες παραμονής του στην εξουσία, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρόλο που το Σύνταγμα της χώρας δεν θέτει αντίστοιχους περιορισμούς.
Στην Τανζανία το κυβερνών κόμμα Τσάμα Τσα Μαπιντούζι CCM, (“Κόμμα της Επανάστασης” στα Σουαχίλι) κυβερνά για πάνω από μισό αιώνα τη χώρα.
«Οι ηγέτες πρέπει να προστατεύουν τους πολίτες τους, όχι τους εαυτούς τους», επισήμανε ο Μπαν. «Επιδοκιμάζω εκείνους τους ηγέτες που δεσμεύτηκαν να αποχωρήσουν από την εξουσία και που σεβάστηκαν τα όρια που θέτουν τα Συντάγματα των κρατών τους», πρόσθεσε.