Δύο ακτιβίστριες από το Μπαχρέιν που κρατούνται εξαιτίας της εμπλοκής τους στις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να αφεθούν ελεύθερες, όπως ανακοίνωσε τη Διεθνής Αμνηστία.

Η Ρούλα αλ Σάφαρ, πρόεδρος μίας ένωσης νοσοκόμων, και η Τζαλίλα αλ Σάλμαν, αντιπρόεδρος της ένωσης καθηγητών του Μπαχρέιν, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, υπέστησαν βασανιστήρια, επισημαίνει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απεργία πείνας που ξεκίνησαν είναι «μία απέλπιδα προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κράτησή τους και για τον τρόπο με τον οποίο τις μεταχειρίστηκαν», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πρόκειται για τις μοναδικές γυναίκες που κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους. Άλλες ακτιβίστριες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.

Το Μπαχρέιν κατέστειλε με βίαιο τρόπο το κίνημα αμφισβήτησης, στο οποίο πήραν μέρος κυρίως σιίτες, της σουνιτικής δυναστείας που κυβερνά τη χώρα στις αρχές του χρόνου και επέβαλε στρατιωτικό νόμο για περισσότερο από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τη Μανάμα στη διάρκεια της καταστολής του κινήματος έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, ενώ 4 διαδηλωτές πέθαναν όσο βρίσκονταν υπό κράτηση.