Οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για το αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.
«Θα δούμε, θα δούμε», είπε ο Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης στη Ζυρίχη, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν οι συνομλίες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος και ο Κέρι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο ποιος θα αντιπροσωπεύσει την αντιπολίτευση στις συνομιλίες, ο Λαβρόφ απάντησε ότι αυτό είναι κυρίως ένα ζήτημα για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Σταφάν ντε Μιστούρα, όχι για τους δύο υπουργούς.
Ο Κέρι δεν σχολίασε και η εκπρόσωπος του Ντε Μιστούρα δήλωσε πως ούτε εκείνη θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις του Λαβρόφ.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλει τις προσκλήσεις για τις συνομιλίες έως ότου οι μεγάλες δυνάμεις, που προωθούν την ειρηνευτική διαδικασία και στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία, συμφωνήσουν στο ποιες αντιπροσωπείες των ανταρτών θα πρέπει να συμμετάσχουν. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση.
Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και οργανώσεων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις.
Ένα συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης που σχηματίσθηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν στις συνομιλίες συμμετάσχει ένα τρίτο μέρος – μια αναφορά στην προσπάθεια της Ρωσίας να περιλάβει στη διαδικασία και άλλες οργανώσεις.
Ο Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δημιουργεί εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί την ώρα που Σύροι πεθαίνουν λόγω αποκλεισμών και βομβαρδισμών.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης τα ονόματα προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις συνομιλίες. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το όνομα του Μοχάμεντ Αλούς, πολιτικής φυσιογνωμίας της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ) που θεωρείται τρομοκρατική από τη Δαμασκό και τη Μόσχα.