Ο Γάλλος Σαλίμ Μπενγκαλέμ, ο φερόμενος ως δήμιος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καταδικάστηκε σήμερα ερήμην σε κάθειρξη 15 ετών, στο πλαίσιο της δίκης ενός πυρήνα που οργάνωνε την αποστολή επίδοξων μαχητών στη Συρία.
Ο 35χρονος Μπενγκαλέμ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη στη Συρία, όπου εγκαταστάθηκε το 2013.
Σε βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποστολή Γάλλων τζιχαντιστών στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει από το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο και να τον καταδικάσει σε κάθειρξη 18 ετών, ο Μπενγκαλέμ αντέδρασε “με μανία” όταν ορισμένοι από αυτούς τους άνδρες αποσκίρτησαν από την οργάνωση αφού έφτασαν στη Συρία.
Ο Σαλίμ Μπενγκαλέμ ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή όπου εξέτιε ποινές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Μετά την αποφυλάκισή του, το 2010, σχετίστηκε με μια ομάδα ισλαμιστών στο Παρίσι. Εκεί γνωρίστηκε με τους αδελφούς Κουασί, του δράστες της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo πριν από έναν ακριβώς χρόνο, αλλά και με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον άνθρωπο που σκόρπισε τον τρόμο σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας στις 9 Ιανουαρίου 2015.
Η δράση του εντάθηκε αφού έφυγε στη Συρία. Αρχικά ήταν οδηγός σε μεγάλα φορτηγά αλλά κατόπιν ανέλαβε τις ανακρίσεις των αιχμαλώτων του ΙΚ.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας επισήμανε την “επικινδυνότητα” του κατηγορουμένου, εκτιμώντας ότι ο Μπενγκαλέμ εκφράζει το “προφίλ” των δραστών των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι.
Αν και υπογράμμισε τον “προεξάρχοντα ρόλο” του 35χρονου στην εκδικαζόμενη υπόθεση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε ότι κατά την επιμέτρηση της ποινής του κατηγορουμένου δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη τα “μεταγενέστερα γεγονότα”.
Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2015 ο Μπενγκαλέμ απειλεί τη Γαλλία, εκφράζει τη χαρά του για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι και καλεί τους “πυρήνες εν υπνώσει” να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν εναντίον των Γάλλων πολιτών. Φέρεται επίσης ότι ήταν ένας από τους δεσμοφύλακες τεσσάρων Γάλλων δημοσιογράφων που κρατήθηκαν στη Συρία επί δέκα μήνες το διάστημα 2013-14. Για τα γεγονότα αυτά έχουν ασκηθεί ξεχωριστές ποινικές διώξεις.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης από 6 έως 9 χρόνια στους άλλους 6 κατηγορουμένους στην ίδια υπόθεση.