Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη της διεθνούς δύναμης KFOR έκλεισαν ολοκληρωτικά το μεθοριακό σταθμό του Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο, ως «απάντηση» στα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι Σέρβοι του Κοσόβου σε διάφορα σημεία του δρόμου προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Νωρίτερα, Σέρβοι από την περιοχή του Ζβέτσαν και της Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, που εδώ και τέσσερις ημέρες έχουν στήσει οδοφράγματα, αποφάσισαν να καθίσουν πάνω στο δρόμο, εμποδίζοντας 15 οχήματα της KFOR, που μετέφεραν Γερμανούς στρατιώτες από το Λεπόσαβιτς στην Πρίστινα.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε ο επικεφαλής της KFOR Έρχαρντ Μπούλερ με τον αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργό της σερβικής κυβέρνησης Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς και Σέρβους που έχουν στήσει τα οδοφράγματα στην περιοχή του Γιάρινιε, ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Όπως δήλωσε Σλοβάκος στρατιώτης, μέλος της KFOR, σε δημοσιογράφο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ από την περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για πυροβολισμό στον αέρα.

Σε ανακοίνωσή της, η KFOR αναφέρει πως είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον στο Κόσοβο και να διασφαλίσει την ελεύθερη κίνηση όλων.

Η κατάσταση στους συνοριακούς σταθμούς στο βόρειο Κόσοβο ήταν ήρεμη χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, αλλά δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε σταθερή, αναφέρεται στην ανακοίνωση της KFOR.

Εξαιτίας αυτού, αυτές οι διαβάσεις παραμένουν υπό τον έλεγχο της KFOR και επιτρέπεται η διέλευση μόνο των επιβατικών Ι.Χ., με ευθύνη των οδηγών τους.

«Η KFOR θα συνεχίσει να ελέγχει τους επιβάτες και τις αποσκευές τους και σε περίπτωση που εντοπιστεί οπλισμός ή άλλα απαγορευμένα αντικείμενα, θα κατάσχονται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.