Η Κίνα θέλει «να φιμώσει τον διεθνή Τύπο», κατήγγειλε σήμερα η Γαλλίδα δημοσιογράφος Ουρσουλά Γκοτιέ, η οποία απελάθηκε από το Πεκίνο, επικρίνοντας ταυτόχρονα την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης γιατί «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
«Το θέμα δεν αφορά εμένα, πρόκειται για μια πολύ βίαιη απόπειρα φίμωσης του διεθνούς Τύπου», είπε η ανταποκρίτρια του περιοδικού L’Obs στην Κίνα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Δεν είμαι μόνο εγώ στο στόχαστρο εκεί. Η Κίνα, με τον ρόλο που της αναγνωρίζεται σήμερα, είναι σημαντικό να μην επιστρέψει στις μεθόδους που θεωρούσαμε ότι είναι εντελώς ξεπερασμένες και θυμίζουν την Πολιτιστική Επανάσταση», πρόσθεσε.
Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν την δημοσιογράφο για ένα άρθρο της στο οποίο περιγράφει ως καταπιεστική την πολιτική του Πεκίνου στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι. Την Παρασκευή, ενημέρωσαν την Γκοτιέ ότι η άδεια εργασίας της ως δημοσιογράφου δεν πρόκειται να ανανεωθεί, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να ανανεώσει και την άδεια παραμονής της στη χώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» του για την απόφαση αυτή. Η Γκοτιέ είπε ότι η αντίδραση αυτή «δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και των όσων συμβαίνουν» στην Κίνα όπου «η ελευθεροτυπία διατρέχει πραγματικά μεγάλο κίνδυνο». Η σύνταξη του L’Obs εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή της για «τη λακωνική και ελάχιστα πειστική αντίδραση των γαλλικών αρχών».
Η Γκοτιέ σημείωσε επίσης ότι «ο κινεζικός Τύπος έχει φιμωθεί πλήρως» εξηγώντας ότι υπήρχαν ακόμη, ιδίως στις επαρχίες της Κίνα, μέσα ενημέρωσης που είχαν κάποια ανεξαρτησία και μπορούσαν να αναφέρονται σε θέματα που δεν θεωρούνταν εντελώς ορθόδοξα, αλλά «δεν μπορούν να το κάνουν πλέον». Υπήρχαν επίσης «μπλόγκερ που έγραφαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης» και αποτελούσαν «μια ανεξάρτητη φωνή». «Τους φίμωσαν κι αυτούς και τους επέδειξαν στην τηλεόραση με στολές κρατουμένων για να δείξουν πόσο εγκληματίες είναι», κατέληξε η δημοσιογράφος.