Αγνοείται η τύχη περίπου 3.000 Σύρων, μετά την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Avaaz.

Οι αγνοούμενοι είχαν συλληφθεί μετά τις 15 Μαρτίου και η μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την απελευθέρωσή τους.

Η Avaaz πρόσθεσε ότι έχει καταρτίσει ένα κατάλογο με τα ονόματα των αγνοουμένων και ότι αυτήν την εβδομάδα πάνω από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν καθώς «το καθεστώς εντείνει τα μέτρα καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης πριν από το ραμαζάνι», το οποίο αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός από τους αγνοούμενους, 1.634 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας και 26.000 έχουν συλληφθεί, από τους οποίους οι 12.617 παραμένουν υπό κράτηση.

Η Avaaz τονίζει ότι συνεργάστηκε με δυο συριακές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να συλλέξει τα παραπάνω στοιχεία καθώς επίσης πληροφορίες για την ημερομηνία σύλληψης των ανθρώπων που φέρονται ως αγνοούμενοι και φωτογραφίες τους τις οποίες θα αναρτά σε τακτική βάση στον ιστότοπό της.