Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας όπως τα παρουσιάζει το Reuters, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έφθασαν στη Γερμανία τον Δεκέμβριο ήταν υποδιπλάσιος εν συγκρίσει με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Η μείωση οφείλεται πιθανόν στην επιδείνωση του καιρού στο Αιγαίο, από όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες για να φθάσουν στην Ευρώπη, καθώς και στα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα της Τουρκίας.
Καθώς οι κανόνες για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία είναι χαλαροί και τα κοινωνικά επιδόματα συγκριτικά υψηλά, η χώρα έχει μετατραπεί σε μαγνήτη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη για να σωθούν από τους πολέμους και τις στερήσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί συνολικά περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Από την έναρξη του μηνός έως και την 20ή Δεκεμβρίου, στη Γερμανία αφίχθησαν 73.500 πρόσφυγες και μετανάστες, από 170.000 την αντίστοιχη περίοδο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Από τις νέες αφίξεις περίπου 6.000 άνθρωποι διέρχονταν από τα Γερμανία για να φθάσουν σε σκανδιναβικές χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθαρός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η χώρα ήταν μειωμένος σε περίπου 68.000, κατά την ίδια πηγή.
Τα στοιχεία της αστυνομίας βασίζονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα. Ο αριθμός των νέων αφίξεων κυμάνθηκε μεταξύ των 2.000 και των 5.000 σε ημερήσια βάση μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο.
Τα δεδομένα από το σύστημα αρχικής καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία καταδεικνύουν ότι 965.000 άνθρωποι έφθασαν στη χώρα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι αφίξεις έχουν ήδη πιθανότατα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Πολλές τοπικές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών και εξέχοντα στελέχη του στρατοπέδου των συντηρητικών, του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλούν να επιβληθεί όριο στον αριθμό των ανθρώπων που υποδέχεται η χώρα, κάτι στο οποίο η επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης αντιστέκεται μέχρι τώρα.