Σταυρώσεις, αποκεφαλισμοί, κατηγορούμενοι για ομοφυλοφιλία που ρίχνονται στο κενό. Μπάζα και αποκαΐδια εκεί που κάποτε ζούσαν οικογένειες Σύρων. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Αυτή είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από τη διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους στην πρωτεύουσά του, τη Ράκκα.
Τους δρόμους περιπολεί η θρησκευτική αστυνομία του ISIS, η Hisbah.
«Φοβάμαι μη χάσω τα παιδιά μου, φοβάμαι πως η γυναίκα μου μπορεί να τιμωρηθεί επειδή δεν φορούσε τα σωστά ρούχα», λέει ο 37χρονος Mohammed βγαίνοντας από το σπίτι του.
«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο υπό το ISIS, το φαγητό ακριβαίνει, δεν υπάρχουν καύσιμα ούτε καυσόξυλα», λέει, «νερό υπάρχει αλλά πρέπει να το βράζουμε, υπάρχουν φρούτα, λαχανικά και ψωμί αλλά οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Το ηλεκτρικό είναι σπάνιο και πρέπει να το αγοράζουμε γιατί έρχεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης».
«Από τις 5 το πρωί πρέπει να είμαι στο τζαμί, δεν μπορώ να απουσιάσω», περιγράφει ο 37χρονος στους ακτιβιστές «Raqqa Is Being Silently Slaughtered» (RBSS).
«Όταν είμαι εκεί κοιτώ τον ουρανό για μαχητικά, μετά επιστρέφω στο σπίτι μου όσο πιο γρήγορα μπορώ για να αποφύγω αυθαίρετες συλλήψεις. Είναι η ίδια ρουτίνα κάθε μέρα», περιγράφει.
«Μπορούσα κάποτε να διδάσκω τους μαθητές μου πράγματα που πίστευα, τώρα είμαι αναγκασμένος να τους διδάσκω πράγματα που δεν πιστεύω, ό,τι το ISIS με θέλει να διδάσκω. Μου απαγόρευσαν να δίνω ιδιαίτερα μαθήματα κι έτσι έχω μικρότερο εισόδημα. Με τρομάζει που μπορεί ξαφνικά να συλληφθώ και να μη μάθω ποτέ το γιατί. Μπορεί να βρεθώ στη φυλακή και η οικογένειά μου να μη μάθει ποτέ τίποτα. Αλλά αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι πως το Ισλαμικό Κράτος φυτεύει ιδέες στο μυαλό των παιδιών μου, τα οποία αναγκάζομαι να πάω στο σχολείο.
Ο Tim Ramadan, ακτιβιστής του RBSS, περιέγραψε επίσης στη Daily Mail πώς ζουν οι άνθρωποι υπό τους δρακόντειους νόμους του ISIS.
«Περπατάς στην πόλη και βλέπεις ανθρώπους να αποκεφαλίζονται, να ακρωτηριάζονται ή να μαστιγώνονται», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να φύγουμε, είμαστε αναγκασμένοι να προσποιούμαστε πως ζούμε κανονικά αλλά ζούμε μέσα στον τρόμο».
Χιλιάδες πολίτες όπως ο Mohammed, που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ζουν στη Ράκα και δεν έχουν τρόπο να φύγουν.
Στις γυναίκες απαγορεύεται να περπατούν ασυνόδευτες, απαγορεύεται να εκθέτουν τα μαλλιά τους σε κοινή θέα. Απαγορεύεται το κάπνισμα και η άσκηση δημόσιας κριτικής μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με θάνατο.
Οι κάτοικοι δεν μπορούν να δουλέψουν, τα χρήματα λιγοστεύουν κι έτσι σχηματίζονται ουρές ανθρώπων για φαγητό και νερό.
Παράλληλα οι κάτοικοι ζουν υπό τον διαρκή φόβο των βομβαρδισμών. Πρώτα ήταν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, μετά οι ρωσικές τώρα οι γαλλικές.
«Η ζωή ήταν δύσκολη με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς αλλά τώρα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα επειδή οι Ρώσοι δεν διαχωρίζουν πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους», λέει ο 34χρονος Waleed στη Daily Mail.
«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη Ράκα επειδή τα σύνορα με την Τουρκία είναι κλειστά. Αν χρειάζεται να φύγεις πρέπει να πάρεις άδεια από το ISIS που είναι μερικές φορές δύσκολο αλλά τώρα με κλειστά σύνορα τι νόημα έχει;», διερωτάται.
«Το φαγητό είναι ακριβό γιατί το εισάγουμε από την Τουρκία αλλά το ISIS προσπαθεί να κρατήσει τις τιμές χαμηλά για να μην εξοργίσει τον κόσμο και να διατηρήσει τον έλεγχο. Είναι πολύ επικίνδυνο να διασχίσεις τα σύνορα».