Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του μπορούν να παραμείνουν στη Λιβύη μετά από μία πολιτική συμφωνία, η οποία θα δώσει τέλος στην κρίση που διαρκεί πέντε μήνες με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από την εξουσία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των εξεγερμένων.

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι ο λίβυος ηγέτης και η οικογένειά του μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για όσο διάστημα επιθυμούν με την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων θα αποφασίσουν το πού και με ποιους όρους θα παραμείνουν.

Ο Τζαλίλ επεσήμανε μάλιστα ότι οι εξεγερμένοι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και στη διάρκεια του ιερού μήνα του ραμαζανιού, που ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη θα συζητήσει σήμερα με τους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών άτυπα σχέδια για μία λύση στην κρίση καθώς οι δυτικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στον Καντάφι να παραιτηθεί.

Εν τω μεταξύ η Βουλγαρία κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Ιμπραχίμ αλ Φούρις, έναν σύμβουλο στο προξενείου της Λιβύης στη Σόφια, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Βεσέλα Τσέρνεβα.

Μετά την ενημέρωση από το υπουργείο ο εν λόγω προξενικός σύμβουλος ξεκίνησε μία εξέγερση στην πρεσβεία στη Σόφια, μέρος του προσωπικού της οποίας έχει δηλώσει πίστη στην επανάσταση.

Ο σύμβουλος κρατήθηκε για κάποιες ώρες στο εσωτερικό του κτιρίου προτού αφεθεί ελεύθερος, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός bTV.