Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ζητούν «διαφάνεια σχετικά με το ποιοι έρχονται» στη Γερμανία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αν και στην επίσημη ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι είναι «απαράδεκτο» να συγχέεται η προσφυγική κρίση με την τρομοκρατία.
Ο Μάρκους Σέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, δήλωσε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση. Το Παρίσι άλλαξε τα πάντα».
Παρόλο που ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ συνήθως συμφωνεί με τις απόψεις του υπουργού του των Οικονομικών, αυτή τη φορά απέφυγε να τον υποστηρίξει προσπαθώντας να μην εμπλακεί σε μια νέα ανοικτή σύγκρουση με το Βερολίνο.
Σύμφωνα μάλιστα με το κείμενο μιας απόφασης των Χριστιανοκοινωνιστών, είναι απαράδεκτο να συγχέεται το προσφυγικό ζήτημα με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά το κείμενο συνεχίζει επισημαίνοντας: «Πρέπει να εμποδίσουμε τους τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό κύμα για το δολοφονικό έργο τους». «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος έρχεται στη χώρα μας, ποιος περνά από τη χώρας μας και ποιος μένει εδώ», τονίζεται στην απόφαση του CSU.
Πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού και μέλη της αντιπολίτευσης έσπευσαν μετά τις επιθέσεις να τονίσουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τρομοκρατίας και του προσφυγικού κύματος και επέκριναν σφοδρά τις δηλώσεις Σέντερ.
«Αν αλλάξουν τα πάντα μετά το Παρίσι, τότε οι τρομοκράτες θα γιορτάσουν μια μεγάλη νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Πρέπει να προσέξουμε να μην θεωρηθούν δράστες τα θύματα του πολέμου», πρόσθεσε.
Ακόμη πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ αναφορικά με τη σύνδεση τρομοκρατίας και προσφύγων, επικρίνοντας «τις δηλώσεις του κύριου Σέντερ από τη Βαυαρία, που δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί τα σοκαριστικά γεγονότα του Παρισιού για εσωπολιτικούς σκοπούς».
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε χθες ένα αεροδρόμιο στη Βαυαρία όπου ενδέχεται α φιλοξενηθούν 5.000 πρόσφυγες, τόνισε από την πλευρά της: «Οι πρόσφυγες από τη Συρία διέφυγαν από μια βάρβαρη τρομοκρατία». Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα και η καταγραφή των προσφύγων είναι απαραίτητοι, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει τη φιλική υποδοχή των προσφύγων.
Πάντως, ανεξάρτητα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει σημαντικά την εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, μέσω της καλύτερη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μέσω συμφωνιών με την Τουρκία. Στόχος είναι οι πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία να μην προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες, όμως με βάση συγκεκριμένες ποσοστώσεις, οι οποίες θα οριστούν από την ΕΕ. Σε αυτή την προσπάθεια συμφωνούν και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Παρόλα αυτά Χριστιανοκοινωνιστές και των Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα πρέπει να οριστούν ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που θα υποδέχεται κάθε χρόνο η Γερμανία.
Το CSU θα επαναφέρει το ζήτημα στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο, αν και τόσο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Γκάμπριελ απορρίπτουν την ιδέα των ανώτατων ορίων.
Για την καγκελάριο η απαίτηση αυτή του CSU αποτελεί μια πρόκληση. Πριν δύο εβδομάδες το CSU και το CDU κατέληξαν σε μια συμφωνία δώδεκα σημείων για τη μείωση του προσφυγικού κύματος. Οι Χριστιανοκοινωνιστές μάλιστα απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «περιορισμό» για μερικές ημέρες, προκειμένου να διατηρήσουν την ειρήνη με τους Χριστιανοδημοκράτες. Όμως πλέον το CSU επανέρχεται με την απαίτησή του για την επιβολή ορίων, κάτι που η Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά.