Η πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ των πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ωστόσο αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία, τα προπύργια της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κατέδειξε μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Η δημοσκόπηση –που μετέδωσε αποκλειστικά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι– έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών διατυπώνει φόβους ότι μια επίθεση ανάλογη με εκείνη της γαλλικής πρωτεύουσας θα μπορούσε να διαπραχθεί κοντά του, ενώ το θέμα της εθνικής ασφάλειας αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.
Οι Αμερικανοί πολίτες μάλιστα φοβούνται ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με την επόμενη ημέρα της επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, παρότι η επίθεση εκείνη είχε διαπραχθεί σε αμερικανικό έδαφος, επισημαίνεται στη δημοσκόπηση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται αύξηση της ανησυχίας για την τρομοκρατία. Από τους συμμετέχοντες, το 17% υπέδειξε την τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη ανησυχία του – ποσοστό αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Επίσης η τρομοκρατία σε συνδυασμό με την οικονομία θεωρούνται το πλέον σημαντικό ζήτημα που τους απασχολεί.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Αμερικανών πολιτών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Μια μικρή πλειοψηφία λέει ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία, ωστόσο το 65% αντιτίθεται στην αποστολή ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, μια απόφαση που έχει ήδη λάβει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Στο ερώτημα σχετικά με την ανάπτυξη τακτικών χερσαίων στρατευμάτων, η αντίθεση των συμμετεχόντων αυξάνεται και το 76% τάσσεται κατά της αποστολής στρατευμάτων.
Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 52% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τη Συρία είναι λιγότερο ασφαλή.
Ωστόσο καταγράφεται διχασμός σχετικά με το αν τα κράτη θα πρέπει να σταματήσουν να υποδέχονται πρόσφυγες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Το 40% δηλώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποδέχονται πρόσφυγες καθώς οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την τρομοκρατία.
Αντιθέτως, το 41% υποστηρίζει ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να υποδέχονται πρόσφυγες εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής.