Σαρωτική ήταν η επικράτηση του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκία, καθώς με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,4% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου του Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από 5 μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Η καθολική άνοδος του ΚΔΑ, η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και οι αυξομειώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των δυνάμεων, για λογαριασμό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Με βάση το 95,5% των ψήφων, το ΡΛΚ συγκεντρώνει το 25,4%, -134 έδρες (24,95% και 132 έδρες τον Ιούνιο), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος το 12,0%-41 έδρες (16,29% και 80 έδρες τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών το 10,5% – 59 έδρες (13,12% και 80 έδρες τον Ιούνιο).
Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.
Το ΚΔΑ καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.
Η επόμενη μέρα στην Τουρκία
Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του Άσαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του Άσαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.
Νταβούτογλου: Νίκη της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ως «μια νίκη της Δημοκρατίας».
«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.
«Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα 4 χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019», προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο ίδιος απηύθυνε και έκκληση για ενότητα στη χώρα επισημαίνοντας ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος».
«Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές», δήλωσε ο Νταβούτογλου.