Οι συνομιλίες για τη Συρία, στις οποίες μετέχουν για πρώτη φορά το Ιράν και η Σαουδική Αραβία σήμερα στη Βιέννη, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μια συνολικότερη διαπραγμάτευση μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης για άλλες συγκρούσεις όπως στην Υεμένη και το Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Πιστεύω ακράδαντα πως σε μια δεδομένη στιγμή, πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Είναι γειτονικές χώρες και όλες έχουν λόγους να ακουστούν», δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ.
Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο χθες βράδυ για το αν είναι ορθό να επιδιωχθεί μια συνολική διαπραγμάτευση για διάφορες συγκρούσεις που μαίνονται στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως για τις συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.
Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ πρόταξε «την ευκαιρία που θα ανοίξει οικονομικά η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η οποία θα χρειαστεί μια μεγάλη αγορά όπως αυτή του Κόλπου». Η «διαίρεση» για θρησκευτικούς λόγους μεταξύ σουνιτών και σιιτών «μου φαίνεται περισσότερο υπερτιμημένη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα» και «τίθενται πιο σημαντικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της φτώχειας», δήλωσε.
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια στην περιοχή. Στη Συρία, η Τεχεράνη υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ το Ριάντ ζητεί την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε το Μάρτιο ενός στρατιωτικού συνασπισμού για την εκδίωξη των σιιτών ανταρτών τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι οι Σαουδάραβες είναι «ειλικρινείς» όταν δηλώνουν ότι η στρατιωτική φάση της επιχείρησής τους στην Υεμένη πλησιάζει στο τέλος της. Διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών, «κινούνται στο ίδιο πνεύμα» με τους Σαουδάραβες, υπέρ μιας λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση. Διαπραγματεύσεις μπορεί να αρχίσουν πριν από τις 15 Νοεμβρίου, πιθανόν στη Γενεύη.
Τέλος, «διατηρώ πολύ τακτική επαφή με το Ιράν που με διαβεβαιώνει πάντα ότι υποστηρίζει μια λύση (στην Υεμένη). Οι Ιρανοί ήταν πάντα αντίθετοι στον πόλεμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό», δήλωσε ο μαυριτανός διπλωμάτης.