Η έκθεση στον ήλιο μπορεί τις περισσότερες φορές να αποβεί βλαπτική αλλά κάποιες φορές κρίνεται άκρως απαραίτητη για τον οργανισμό.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Medical Problems of Performing Artists», σύμφωνα με την οποία ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ θα μπορούσε να πάρει λίγη… παράταση ζωής εάν «θρεφόταν» με ήλιο.

Αναζητώντας τους λόγους του πρόωρου θανάτου του διάσημου συνθέτη, οι οποίοι καλύπτονται με ένα πέπλο μυστηρίου, οι ερευνητές θορυβήθηκαν από το γεγονός ότι ο Μότσαρντ υπέφερε από συνεχείς λοιμώξεις. Αναζήτησαν την αιτία των λοιμώξεων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για όλα ευθύνεται η απουσία της βιταμίνης D από τον οργανισμό του. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας και που το σώμα έχει τη δυνατότητα να το παράγει όταν εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Ως γνωστόν, ο Μότσαρτ, ζούσε σε ένα σπίτι ψηλά στο βουνό και επιπλέον αντλούσε την έμπνευσή του από τη νύχτα με αποτέλεσμα να μην τον «βλέπει» ο ήλιος.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί η θεωρία για τη βιταμίνη σε σχέση με τον πρόωρο θάνατο του Μότσαρτ, οι ερευνητές είναι σχεδόν σίγουροι ότι λίγη ηλιοθεραπεία δε θα έβλαπτε τον ταλαντούχο συνθέτη.