Στη Βιέννη συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν για τον πόλεμο στη Συρία.
Στο δεύτερο κύκλο συνομιλιών συμμετέχει για πρώτη φορά το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον ενισχύει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της συριακής «κόλασης», όπως δήλωσε σε ομιλία του πριν από την αναχώρησή του για την αυστριακή πρωτεύουσα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Η παρουσία του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις διεθνείς συνομιλίες αποτελεί σημείο καμπής, αφού είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, έπειτα από την επιμονή της Μόσχας.
Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, οι δύο ανταγωνιστικές μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για τη Συρία. Η Τεχεράνη , σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χορηγεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ρωσία επιμένει, από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, στη συμμετοχή του Ιράν σε μία πολιτική διευθέτηση, συναντώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον, η οποία άλλαξε την Τρίτη αιφνιδιαστικά τη θέση της.
Μία τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βιέννη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ενώ αύριο οι συνομιλίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Για τη Σαουδική Αραβία, οι συνομιλίες της Βιέννης θα είναι ευκαιρία για να δοκιμαστεί «η σοβαρότητα» του Ιράν και της Ρωσίας στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης.
Η πρόκληση που τίθεται από τη Συρία «δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία κούρσα για την έξοδο από την Κόλαση», δήλωσε ο Τζον Κέρι σε ομιλία του στο Carnegie Endowment for International Peace. Οι συνομιλίες αυτές αποτελούν «την πιο φιλόδοξη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πολιτικού ανοίγματος».
Για το Βερολίνο, δεν υπάρχουν πιθανότητες πραγματικής προόδου, αφού «η διάσταση των απόψεων είναι πολύ μεγάλη».
Η Γαλλία, η οποία τήρησε ευνοϊκή στάση ως προς την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους δυτικούς και τους μεσανατολικούς της συμμάχους «επί μίας πολιτικής μετάβασης που θα εγγυάται την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Η τύχη του Άσαντ, αλλά και ο χρόνος έναρξης μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία εξακολουθεί να φέρνει αντιμέτωπες την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.
Ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα επιδιώξει, μακροπρόθεσμα, την αποχώρησή του.
Όμως, χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι μία πολιτική διευθέτηση δεν μπορεί να συζητηθεί παρά μόνο όταν «οι τρομοκράτες θα έχουν δεχθεί αποφασιστικά πλήγματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα επί του πεδίου των συγκρούσεων.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, η Ρωσία πλήττει τις δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στη βόρεια και την κεντρική Συρία, στις ζώνες όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού υπέστησαν τους τελευταίους μήνες μία σειρά από ήττες, παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές των στόχων του Ισλαμικού Κράτους.
Κατά την ομιλία του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες στη βόρεια Συρία για να τους συνδράμει στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Τελικά, τίποτε δεν μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης που θα θέτει στο περιθώριο τον Ασαντ, ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά του εξτρεμισμού», είπε.