Τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει στον κυπριακό λαό στη μία μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.
Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εντωμεταξύ, πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τη διαχείριση της όλης υπόθεσης καθώς, σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Άμυνας, το
οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση «ΜEGA Κύπρου» και σήμερα δημοσιεύεται στον
Τύπο, όλοι οι αρμόδιοι (υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας), γνώριζαν από τον περασμένο Φεβρουάριο τον κίνδυνο έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα.
Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το πρακτικό, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) του ΓΕΕΦ ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας στη σύσκεψη για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή, η σύνθεση του οποίου «σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη», επισήμανε ο διευθυντής της ΔΥΠ
Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης, πρότεινε να γίνει διαχωρισμός του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια: αρχικά θα μπορούσε να ζητηθεί η άδεια του ΟΗΕ για την καταστροφή των επικίνδυνων υλικών (πυρίτιδα) και σε δεύτερο στάδιο να προωθηθεί αίτημα για εκποίηση των μη στρατιωτικών υλικών στο ελεύθερο εμπόριο. Ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας, λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το πρακτικό, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Ωστόσο, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια.