Το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS – αντιπολίτευση) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή, όμως δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Το PiS συγκεντρώνει το 32,5% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό που αναμένεται να του δώσει 196 έδρες σε σύνολο 460, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS για την εφημερίδα Gazeta Wyborcza.
Προηγείται ως εκ τούτου με μεγάλη διαφορά των φιλελευθέρων της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) που βρίσκονται στην εξουσία και συγκεντρώνουν ποσοστό 26,3% και 155 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.
Μια τρίτη δύναμη, το κόμμα Kukiz’15 του αντισυστημικού ρόκερ Πάβελ Κούκιζ, φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την είσοδό του στη Βουλή, με 10,4% των ψήφων και 43 έδρες.
Το πρακτικό αποτέλεσμα ωστόσο της ψηφοφορίας, δηλαδή ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης, εξαρτάται από την επίδοση πολλών μικρών σχηματισμών που κινούνται γύρω από εκλογικό όριο, το οποίο ανέρχεται σε 8% για τους συνασπισμούς και σε 5% για τα κόμματα.
Αν ξεπεράσουν το όριο αυτό, είναι πιθανό το PiS να μην μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του και η Πολωνία θα κινηθεί τότε προς μια κυβέρνηση συνασπισμού άγνωστης γεωμετρίας. Αν όχι, οι έδρες που θα κέρδιζαν τα κόμματα αυτά θα κατανεμηθούν μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, αναλογικά με τα ποσοστά τους, κάτι που μπορεί να δώσει στο PiS την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει μόνο του.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του TNS,ο συνασπισμός της Ενωμένης Αριστεράς (ZL) συγκεντρώνει το 7,5% (άρα βρίσκεται κάτω από το εκλογικό όριο του 8%), το νεοφιλελεύθερο κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) το 6,1%, το κόμμα του υπερ-φιλελεύθερου ευρωβουλευτή Γιάνους Κόρβιν-Μίκε το 5,3% και το αγροτικό κόμμα PSL, τωρινός σύμμαχος των φιλελευθέρων, το 4,8%.
Ο ηγέτης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που επιδιώκει να επιστρέψει στην εξουσία έπειτα από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση, έχει αυξήσει τις προειδοποιήσεις κατά της ψήφου στα «μικρά» κόμματα η οποία μπορεί να καταλήξει, κατά τον ίδιον, σε έναν ετερόκλητο συνασπισμό με μοναδική συγκολλητική ουσία την εχθρότητα προς το κόμμα του. Μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού, ισχυρίστηκε, θα οδηγούσε τη χώρα «στο χάος».