Να αλλάξουν τη μεταναστευτική πολιτική τους και να περιλάβουν τους ψηφοφόρους σε έναν διάλογο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτης ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Αλλιώς, όπως υποστήριξε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία πολιτική κρίση και μία απειλή για την δημοκρατία.
Η Ουγγαρία απάντησε στη σοβαρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάζοντας έναν φράκτη από αγκαθωτό σύρμα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία και την Κροατία, ένα βήμα το οποίο προκάλεσε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις από ευρωπαίους ηγέτες.
Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Fidesz έχει υιοθετήσει σκληρή στάση κατά του κύματος των προσφύγων που εγκαταλείπουν χώρες στη Μέση Ανατολή και την Ασία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια–οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία.
Το κόμμα κάνει λόγο για απειλή προς την χριστιανική και δημοκρατική Ευρώπη και ζητεί από την βαθιά διχασμένη επί του ζητήματος ΕΕ να αναλάβει δράση.
Ο Ορμπάν, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο m1 ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να επιτρέψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ με μικρό ή χωρίς καθόλου έλεγχο.
«Αυτό αποσταθεροποιεί τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Πρέπει να ξεκινήσουμε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με ειλικρίνεια, χωρίς το φίμωτρο της “πολιτικής ορθότητας”, χωρίς προφάσεις, μιλώντας ευθέως. Πρέπει να ακούσουμε τον λαό και να ενσωματώσουμε τις απόψεις του στην πολιτική μας. Αν δεν μπορούμε να το πράξουμε, θα αντιμετωπίσουμε μία πολιτική κρίση επιπλέον της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο Ορμπάν.
Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο φράκτης στα σύνορα της χώρας του είχε στόχο να απομακρύνει τους πρόσφυγες από την Ευρώπη, όχι να τους κάνει να αλλάξουν πορεία και να επιλέξουν άλλη διαδρομή για την Γερμανία. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε ζητήσει από τους γείτονές του στα Βαλκάνια να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
«Το σωστό είναι, όχι να διασφαλίσουμε το πέρασμά τους στην Ευρώπη, αλλά να τους στείλουμε πίσω στους προσφυγικούς καταυλισμούς απ΄όπου ξεκίνησαν. Όσο περισσότερο απομακρύνονται από τις χώρες τους, τόσο δυσκολότερο θα είναι για αυτούς να επιστρέψουν. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν (στην περιοχή τους) και να δημιουργηθούν (εκεί) ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς» είπε.