Στην Ουάσινγκτον συνεδριάζει σήμερα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, σε μία τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η σύγκρουση στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καλούνται να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους και να επεξεργαστούν τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.
Η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τη συνεδρίαση, αφού απουσίαζαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της, όμως, καθώς η πλήρης διπλωματική ακινησία δεν ήταν δυνατή, ετέθη τελικά αυτός ο μινιμαλιστικός στόχος για την πραγματοποίησή της.
Ενώπιον της απουσίας οποιασδήποτε προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Η προοπτική αυτή απορρίπτεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και απειλεί να διχάσει τους Ευρωπαίους. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εγκρίνουν την κίνηση της παλαιστινιακής πλευράς, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, έχει αντίθετη στάση.
Τα μέλη του Κουαρτέτου υποστηρίζουν ομόφωνα τη θέση που διατύπωσε στις 19 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα , σύμφωνα με την οποία στόχος είναι η ύπαρξη δύο κρατών με βάση το συνοριακό καθεστώς προ του πολέμου των Εξι Ημερών, με αμοιβαία αποδεκτές εδαφικές ανταλλαγές.
Όμως το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν πρόκεται να διαπραγματευτεί με βάση τις συνοριακές γραμμές του 1967 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την αναγνώριση από τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ ως έθνους-κράτους του εβραϊκού λαού.
Απέναντι στο αδιέξοδο, η Γαλλία επιδιώκει να προωθήσει την πρότασή της για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, μόλις πριν τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.