Σε προεκλογική περίοδο εισήλθε η Κροατία, η οποία δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που διέρχονται από τη χώρα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την ελπίδα να φθάσουν σε κάποια χώρα της δυτικής ή βόρειας Ευρώπης.
Κύριοι αντίπαλοι είναι ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός, με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ). Τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Η HDZ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση διαδίδει φήμες για νέους προσφυγικούς διαδρόμους μέσω Κροατίας.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας αναμένεται επίσης να αποτελέσει κεντρικό θέμα την προεκλογική περίοδο, καθώς η Κροατία, το νεότερο κράτος – μέλος της ΕΕ, επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 και παραμένει μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των 151 μελών της Κροατικής Βουλής, που προκήρυξε χθες η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς και θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου, είναι οι όγδοες κατά σειρά και οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις οποίες οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ψήφου προτίμησης, να επιλέξουν τον υποψήφιο που προτιμούν.
Από σήμερα, έως τις 14 Οκτωβρίου, θα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία, στη συνέχεια, εντός 48 ωρών θα πρέπει να τις εγκρίνει και να δημοσιοποιήσει τις λίστες των υποψηφίων.
Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει από την ημέρα της δημοσίευσης όλων των καταλόγων υποψηφίων μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Νοεμβρίου.
Οι βουλευτές εκλέγονται άμεσα από το εκλογικό σώμα, με μυστική ψηφοφορία, για τετραετή θητεία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ενήλικες πολίτες της Κροατίας.
Σε καθεμία από τις δέκα εκλογικές περιφέρειες εκλέγονται 14 βουλευτές, η «διασπορά» – οι ψηφοφόροι που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κροατία – εκλέγει τρεις βουλευτές σε ειδική περιφέρεια και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων εκλέγουν οκτώ βουλευτές επίσης σε ειδική περιφέρεια.
Συγκεκριμένα η σερβική μειονότητα προτείνουν τουλάχιστον έναν υποψήφιο με ανώτατο όριο τρεις και τους αναπληρωτές τους, τα μέλη της ιταλικής και της ουγγρικής μειονότητας προτείνουν από έναν υποψήφιο και τον αναπληρωτή του. Έναν υποψήφιο προτείνουν τα μέλη των υπόλοιπων μειονοτήτων.
Οι εκλογές διεξάγονται σε εκλογικά κέντρα στην Κροατία και στο εξωτερικό, στις έδρες των διπλωματικών – προξενικών αντιπροσωπειών.
Λίστες υποψηφίων υποβάλλουν πολιτικά κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ψηφοφόροι και οι υποψήφιοι των εθνικών μειονοτήτων προτείνονται από πολιτικά κόμματα, ή οργανώσεις εθνικών μειονοτήτων.
Δικαίωμα επιτήρησης των εκλογών έχουν παρατηρητές πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ξένοι παρατηρητές.
Το 1990 οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές
Η σύγχρονη Κροατία, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1991 στις 25 Ιουνίου του 1991, έχει μικρή εμπειρία, μόνο 25 χρόνων, με το πολυκομματικό σύστημα.
Κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας αυτό διάστημα είχαν η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) καθώς ανεξάρτητα ή με εταίρους συγκέντρωναν την πλειοψηφία στη Βουλή και σχημάτιζαν κυβέρνηση.
Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές για την ανάδειξη μελών της Κροατικής Βουλής διεξήχθησαν την άνοιξη του 1990, την περίοδο που το κράτος είχε την ετικέτα “σοσιαλιστικό” και το Κοινοβούλιο είχε τρία Σώματα, το Συμβούλιο των Δήμων, το Συμβούλιο Εργασίας και το Κοινωνικό -Πολιτικό Συμβούλιο.
Πειστική νίκη στις εκλογές και πλειοψηφία και στα τρία Σώματα πέτυχε η Κροατική Δημοκρατική Ένωση.
Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση νίκησε επίσης στις βουλευτικές εκλογές τον Αύγουστο του 1992 και στις εκλογές το φθινόπωρο του 1995.
Στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2000 νίκησε ο συνασπισμός έξι κομμάτων με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κροατικό Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση πέρασε στην αντιπολίτευση. Επέστρεψε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2003 και νίκησε και στις εκλογές του 2007.
Τον Δεκέμβριο του 2011 επικράτησε ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο της αντιπολίτευσης.