Μνήμες από τον αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου του 1955 – 1959 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, αναβίωσαν στο γραφείο του προέδρου της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο αντιπροσωπεία απόδημων Κυπρίων της Βρετανίας παρέδωσε αντικείμενα του Χάρι Άλεν, δήμιου των εννέα απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ανδρέα Ζάκου, Ιάκωβου Πατάτσου, Χαρίλαου Μιχαήλ, Μιχάλη Κουτσόφτα, Στέλιου Μαυρομμάτη, Ανδρέα Παναγίδη, Ευαγόρα Παλλικαρίδη.
Τα αντικείμενα του διαβόητου εκτελεστή των Ελληνοκυπρίων ηρώων της ΕΟΚΑ, που αγοράστηκαν έναντι 1.100 στερλινών, είναι: ένα ρολόι μάρκας «Ωμέγα», ένα ρόπαλο, αριθμός φωτογραφιών του ιδίου, ένας κατάλογος τριών δακτυλογραφημένων σελίδων με λεπτομερή στοιχεία των εννέα απαγχονισθέντων, όπως ημερομηνία γεννήσεως, ημερομηνία απαγχονισμού και, το πιο συγκλονιστικό, πόσα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν να περάσουν μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή ο καθένας από τα θύματά του. Επίσης, παραδόθηκαν δύο επάργυρα ποτήρια με επιγραφές – αφιερώματα προς τον Χάρι Άλεν από φίλους του, ένα βιβλίο για τη ζωή του, με τίτλο «Ο τελευταίος δήμιος της Βρετανίας», και ένα νεροκόλοκο με την επιγραφή «εσκαλίσθη εις τας Κεντρικάς Φυλακάς στις 12 Σεπτεμβρίου του 1958».
Σε δηλώσεις του μετά την παραλαβή των αντικειμένων, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε: «το συναίσθημα, που προκαλεί η δράση του διαβόητου δήμιου εκτελεστικού οργάνου της βρετανικής αποικιοκρατίας Χάρι Άλεν στους απαγχονισμούς των κορυφαίων ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955 – 1959, είναι συγκλονισμός». Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι θα παραδώσει τα αντικείμενα στο Μουσείο Αγώνος «για να εκτίθενται ως αιώνιο όνειδος της απεχθούς διαγωγής των αποικιοκρατών και για να αποτελούν διαχρονικό, αποκρουστικό δείγμα των μεθόδων της καταπίεσης, της ανελευθερίας και του ολοκληρωτισμού».
Ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε δύο ερωτήματα, τα οποία, είπε, μόνο η Βρετανία μπορεί να απαντήσει: «Πότε θα τερματισθεί η ιστορική εκκρεμότητα και πότε θα υπάρξει έκφραση απολογίας»;
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας αποδήμων Βρετανίας, η Φανούλα Αργυρού αναφέρθηκε στην ιστορία της απόκτησης των αντικειμένων, καθώς και σε άλλα ιστορικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τους απαγχονισμούς των ηρώων, τη δράση του δήμιου και το ρόλο της Βρετανίας.
Όπως είπε η Φανούλα Αργυρού, όλα ξεκίνησαν όταν στην ηλεκτρονική έκδοση της «Daily Mail», στις 12 Μαΐου 2015 αναρτήθηκε η είδηση ότι βγήκαν στη δημοπρασία τα αντικείμενα του δήμιου, ο οποίος, όπως έγραφε το δημοσίευμα, ήταν και ο δήμιος των απαγχονισθέντων ηρώων της Κύπρου. Στη συνέχεια, οι απόδημοι επικοινώνησαν με τον Οίκο Δημοπρασίας για να τα αγοράσουν, ωστόσο, τα αντικείμενα είχαν ήδη αγοραστεί από ένα Βρετανό. Μετά από κάποιες προσπάθειες των αποδήμων, ο Βρετανός ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους και δέχθηκε να τους μεταπωλήσει τα αντικείμενα στην τιμή των 1.100 στερλινών.