Η διαμάχη για τα σύνορα και όλα όσα συνέβησαν μεταξύ Βελιγραδίου – Ζάγκρεμπ θα επηρεάσουν τις σχέσεις Σερβίας – Κροατίας στο σύνολό τους, εκτίμησε η αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς προτείνοντας, ωστόσο, τα πράγματα να μην δραματοποιούνται κι άλλο.
Είναι σημαντικό να μην δραματοποιούμε κάθε κατάσταση και να προσπαθούμε να τη διευθετήσουμε έτσι ώστε η Κροατία και η Σερβία να έχουν όφελος, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Βέτσερνιε Νόβοστι” του Βελιγραδίου.
Και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς διάλογο είπε η κ. Πούσιτς απαντώντας στην ερώτηση πώς θα εξαλειφθούν οι συνέπειες όλων των αρνητικών κινήσεων των τελευταίων ημερών στις σχέσεις Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου και τα βαριά λόγια σε βάρος της Σερβίας που διατυπώθηκαν από το Ζάγκρεμπ.
«Και η μία και η άλλη πλευρά κατανοούν ότι δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα, αν δεν συζητούν κάποια θέματα και δεν καταλήγουν σε συμβιβασμό. Από την άλλη πλευρά, όταν ανταλλάσσονται περιττά σκληρά λόγια, στο τέλος θα πρέπει πάλι να υπάρξει κάποια συμφωνία” σημείωσε η κ. Πούσιτς.
Απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί να αμφισβητηθεί πως τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας είχαν επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, η κ. Πούσιτς απάντησε ότι ελπίζει σε λύση.
“Φυσικά και όλο αυτό επηρέασε τις σχέσεις μας, αλλά στο τέλος ελπίζω ότι θα βρούμε τρόπο, που θα κάνει τη σύγκρουση λιγότερο δραματική και τη λύση πιο προσιτή στη μία και στην άλλη πλευρά” ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.
Παρατήρησε ακόμη ότι δεν απουσιάζει μόνο ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εντός της οποίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες.
«Δεν απουσιάζει ο διάλογος μόνο στην περιοχή μας, απουσιάζει κατά κάποιον τρόπο σε ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή όλα όσα συμβαίνουν είναι μία εντελώς νέα κατάσταση. Αποδείχθηκε ότι υπό τέτοιου είδους πίεση η Ευρώπη δεν είχε ενιαία απάντηση στο πρόβλημα των προσφύγων. Κι αυτό παρήγαγε διαφορετικές αντιδράσεις μεταξύ κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ και μη μελών της ΕΕ. Δυστυχώς η πρώτη αντίδραση ήταν “το πρόβλημά μου να μετατεθεί στον άλλον” εκτίμησε η Βέσνα Πούσιτς.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε βιώσιμη λύση και να συζητήσουμε με την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και λίγο μακροπρόθεσμα, αλλά όχι πολύ αργότερα, να σκεφθούμε μία ευρύτερη συμμαχία, που θα είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ. Χωρίς αυτό μπορούμε εμείς οι Κροάτες και οι Σέρβοι να αψιμαχούμε όσο θέλουμε, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Μόνο θα μεγεθύνεται» υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.