Τα Ηνωμένα Έθνη, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Καμερούν απηύθυναν χθες έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της λίμνης Τσαντ οι οποίοι έχουν εξωθηθεί σε φυγή εξαιτίας της Μπόκο Χαράμ και έχουν πληγεί από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και πλημμύρες που έχουν προκαλέσει υποσιτισμό και ασθένειες.
Αλλά ενώ οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης δρουν εκτός της Νιγηρίας και ο επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Στέφεν O’ Μπράιαν δήλωσε ότι εκεί είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των επιθέσεων τους, η Νιγηρία δεν απέστειλε κανέναν αντιπρόσωπο στην σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν απογοητευμένοι για το γεγονός ότι η Νιγηρία δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Μπράιαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η αντιπροσωπεία της Νιγηρίας στα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την απουσία της.
Μια επίθεση από τις δυνάμεις της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν νωρίτερα αυτό το χρόνο εξώθησε την Μπόκο Χαράμ μακριά από τα περισσότερα εδάφη που κρατούσε υπό τον έλεγχο της στη βόρεια Νιγηρία. Αλλά οι μαχητές έκτοτε εξαπολύουν νέες επιθέσεις με ένα νέο κύμα αιματηρών επιδρομών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.
«Αυτές οι (εκτοπισμένες) οικογένειες χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια, καθώς τα παιδιά τους χρησιμοποιούνται ως βομβιστές σε αγορές και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς», δήλωσε ο υπουργούς Εξωτερικών του Τσαντ Μούσα Φακί Μαχαμάτ.
Αρκετοί διπλωμάτες του ΟΗΕ στη σύσκεψη προειδοποίησαν πως η παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης προς την περιοχή κινδυνεύει να ξεχαστεί εν μέσω άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν.
Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα Μπρίγκι Ραφίνι δήλωσε πως η περιοχή βρίσκεται εν μέσω”μιας αληθινής καταστροφής”.
«Έχουμε ανάγκη τεράστιας βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε. «Ο τοπικός πληθυσμός έχει μοιραστεί με αυτούς τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανθρώπους τα λιγοστά που διαθέτει, ενώ και οι ίδιοι ζουν κάτω από εξαιρετικά ευάλωτες συνθήκες».
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον Μάιο του 2013 και 250.000 από αυτούς έφυγαν από την Νιγηρία για να καταφύγουν στο Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, πολλοί περπατώντας εκατοντάδες χιλιόμετρα.
«Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες πλήττουν την περιοχή κατ’ επανάληψη. Ο υποσιτισμός και το ξέσπασμα ασθενειών βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης. Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό», δήλωσε ο O’ Μπράιαν. «Η Μπόκο Χαράμ τους εξώθησε στα άκρα».
Ο O’ Μπράιαν τόνισε πως οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για το 2015 για τη βοήθεια αυτών των εκτοπισμένων ανθρώπων και προσφύγων στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα χρηματοδοτήθηκαν όλες λιγότερο από το μισό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες τη χρηματοδότηση 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην περιοχή.