Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση που ελήφθη χθες από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην ανακατανομή των προσφύγων που βρίσκονται στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Γκαμπριέλ Οπρέα, κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ, ολοκλήρωσε πολύ καλά την αποστολή που του ανατέθηκε από Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας» υπογράμμισε ο κ. Πόντα.
Στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υιοθετήθηκε, με ευρεία πλειοψηφία, το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων σε κράτη – μέλη της Ένωσης, βάσει υποχρεωτικής ποσόστωσης. Η Ρουμανία ήταν μεταξύ των χωρών που καταψήφισε την πρόταση.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας τόνισε στους ομολόγους του ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κλάους Γιοχάνις και Βίκτορ Πόντα τον εξουσιοδότησαν να καταψηφίσει το σχέδιο επιβολής υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων.
«Ήμασταν μειοψηφία, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν διαφορετικό. Δεν θέλω να κάνω σχόλια, επειδή ο πρόεδρος, Γιοχάνις θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής και ίσως κάτι αλλάξει εκεί… Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις, επειδή συμμετέχουν οι επικεφαλής κυβερνήσεων, ο κ. Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Γαλλίας« ανέφερε.
«Προφανώς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να αλλάξει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών. Ελπίζω ότι (…) ορισμένα πράγματα μπορούν ακόμα να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης» ανέφερε ο κ. Πόντα σε δηλώσεις στο ρουμανικό τηλεοπτικό σταθμό Romania TV.
Όταν ρωτήθηκε, αν η Ρουμανία διαθέτει τους πόρους για να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, ο κ. Πόντα απάντησε ότι «δεν είναι ζήτημα χρημάτων».
«Το πρόβλημα είναι», σημείωσε, «η επιμελητειακή ικανότητα και η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Δεν πιστεύω ότι το σχέδιο είναι ότι πρέπει να δεχθούμε κάποιους ανθρώπους και να τους κλειδώσουμε κάπου. Πρέπει να τους προσφέρουμε έναν τρόπο ζωής μέχρι να είναι σε θέση να επιστρέψουν στις χώρες τους. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, δεν έχουμε τέτοια εμπειρία. Δεν είμαστε Αμερική ή Γαλλία, που είχαν μία τέτοια εμπειρία, ενσωμάτωσης πληθυσμών- αντίθετα».