Η Γερμανία εμμένει στο στόχο για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού φέτος και την επόμενη χρονιά παρά τις υψηλές δαπάνες για τη διαχείριση της εισροής προσφύγων που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαχείριση της εισροής των προσφύγων είναι η βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τα όποια σχέδια των υπουργών για επιπλέον δαπάνες έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με το θέμα αυτό, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν στην τελευταία μηνιαία έκθεση του υπουργείου.

Χρειάζονται υγιή οικονομικά για να μπορεί κάποια κυβέρνηση να είναι σε θέση να αντιδράσει σε απρόσμενες δυσκολίες όπως η προσφυγική κρίση, πρόσθεσε ο Στέφεν.

«Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση συνεχίζει να στοχεύει στην επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού φέτος και τον επόμενο χρόνο, παρά τις επιπρόσθετες πιέσεις στον προϋπολογισμό», δήλωσε.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές, το υπουργείο έκανε γνωστό ότι αναμένει η οικονομία να συνεχίσει τη μέτρια ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις ευνοούνται από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και το ασθενέστερο ευρώ.

«Υπάρχουν, ωστόσο, καθοδικοί κίνδυνοι για το εξωτερικό εμπόριο, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές», ανέφερε το υπουργείο.