Περισσότερα από 500.000 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τις επιθέσεις των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ τους τελευταίους πέντε μήνες, όπως ανέφερε χθες η UNICEF.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείου του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία μάλιστα, διευκρίνισε πως ο αριθμός αυτός αυξάνει σε περίπου 1,4 εκατ. τον αριθμό των παιδιών που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ.
Η Νιγηρία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με περίπου 1,2 εκατ. παιδιά, στην πλειονότητά τους κάτω των πέντε ετών, να έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας της εξέγερσης που διαρκεί από το 2009 και μαίνεται κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είχε ξεσπάσει.
Περίπου 265.000 παιδιά ακόμη έχουν εκτοπιστεί στις γειτονικές χώρες όπου η Μπόκο Χαράκ έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις — το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι βλέπουμε πως συνεχίζουν να δολοφονούνται, να απαγάγονται και να χρησιμοποιούνται ως βομβιστές-καμικάζι γυναίκες και παιδιά», τόνισε ο γενικός διευθυντής της UNICEF για την περιοχή της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής Μανουέλ Φοντέν.
Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εξαετούς εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, εκ των οποίων περίπου 1.100 σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, επιδρομές και επιθέσεις που διαδέχονται η μια την άλλη μετά την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του Μαΐου από τον νέο πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι.
Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τον αριθμό των εκτοπισμένων από τη βία των τζιχαντιστών, προχώρησε στις αρχές του μήνα και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), διευκρινίζοντας πως από το 1,5 εκατ. μιλάμε πλέον για 2,1 εκατ. ανθρώπους.
Από πλευράς της η UNICEF, προσέθεσε ότι εντείνει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, ανάμεσά τους τις εκστρατείες εμβολιασμού, ενώ τόνισε ότι προσέφερε βοήθεια σε περίπου 65.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.
Όμως ο Φοντέν επισήμανε ότι η οργάνωσή του δεν έχει λάβει παρά το ένα τρίτο των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή φέτος.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 124.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, άλλα 208.000 δεν πάνε σχολείο και πάνω από 83.000 δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, προειδοποιεί η UNICEF.
«Η μαζική έλευση προσφύγων και η ανεπάρκεια πόρων θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την δυνατότητά μας να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια» στα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί, επισήμανε ο Φοντέν.