Ο νέος ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης, ο αριστερός βετεράνος βουλευτής Τζέρεμι Κόρμπιν, άσκησε σήμερα κριτική σε μια παραδοσιακή κοινοβουλευτική διαδικασία στην πρώτη επίσημη αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας πως θέλει να ακούγεται η φωνή των απλών ανθρώπων.

Ο Κόρμπιν, που εξελέγη ηγέτης του Εργατικου Κόμματος το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πως οι «Ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό» μια εβδομαδιαία λεκτική κονταρομαχία όπου η επιχειρηματολογία για θέματα πολιτικής περιορίζεται συχνά σε έντονους, καμιά φορά προσωπικούς, υπαινιγμούς είναι υπερβολικά θεατρικές και «εκτός τόπου και χρόνου».

Στην εποχή της 24ωρης ενημέρωσης, οι «Ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό», που τυποποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν γίνει πιο μαχητικές, με πνευματώδη σχόλια που αρέσουν στους τηλεθεατές, όμως συχνά επισκιάζουν την ουσία των ερωτήσεων για την κυβερνητική πολιτική ή κατεύθυνση.

Ο Κόρμπιν απέρριψε μία αναφορά του Κάμερον σε μια τελετή μνήμης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου επικρίθηκε επειδή δεν τραγούδησε τον εθνικό ύμνο. Αντίθετα, εξαπέλυσε μια επίθεση στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο θεσμός των Ερωτήσεων στον Πρωθυπουργό.

«Πολλοί μου είπαν πως θεωρούν πως…το Κοινοβούλιο είναι εκτός τόπου και χρόνου και υπερβολικά θεατρικό, και πως θα ήθελαν να γίνονται διαφορετικά τα πράγματα», είπε ο Κόρμπιν ενώπιον ενός κοινοβουλίου που ήταν ασφυκτικά γεμάτο με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές να μείνουν όρθιοι στις σκάλες.

«Και πάνω απ΄ όλα θέλουν να ακούγεται η φωνή τους στο Κοινοβούλιο».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είπε ότι δεν θέλει η Βρετανία να γίνει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλέψουν, ο Κόρμπιν είπε πως ορισμένοι χρειάζονται επιδόματα πρόνοιας και πως η χορήγησή τους είναι το «κόσμιο, πολιτισμένο πράγμα» που πρέπει να γίνει.

Ο Κάμερον είχε κερδίσει την υποστήριξη στην πρώτη του απάντηση ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος το 2005, όταν είχε πει στον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι ήταν «the future once» (Tο μέλλον κάποτε).

Ένα άστοχο σχόλιο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα – ο Κάμερον είχε επικριθεί κάποτε επειδή είπε σε μια γυναίκα βουλευτή «Ηρεμήστε, αγαπητή μου» στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για σεξισμό.