O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυτό, όπου επισκέφθηκε πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, ενώ νωρίτερα, όρισε τον βουλευτή Ρίτσαρντ Χάρινγκτον αρμόδιο για την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων για να διασφαλιστεί ότι κατά την άφιξή τους στη χώρα θα έχουν «μία θερμή υποδοχή».
Ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου της κυβέρνησης σχετικά με την μετεγκατάσταση έως και 20.000 Σύρων προσφύγων στη χώρα, καθώς και για τον συντονισμό της παροχής της κυβερνητικής βοήθειας προς τους Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, ενώ θα αναφέρεται πρωτίστως στην υπουργό Εσωτερικών.
Ο Κάμερον, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στον Λίβανο ως πρωθυπουργός, συναντήθηκε με μία οικογένεια προσφύγων από την Κοιλάδα Μπεκάα, η οποία διαμένει σε καταυλισμό στην λιβανέζικη πρωτεύουσα και πρόκειται να μεταφερθεί στη Βρετανία.
Αργότερα σήμερα, θα συναντηθεί με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ταμάμ Σαλάμ, όπως μετέδωσαν τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Ήθελα να έρθω εδώ για να δω ο ίδιος και να ακούσω τις ιστορίες των προσφύγων».
Ο Λίβανος, όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι πρόσφυγας, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και έχει απευθύνει έκκληση σε άλλες χώρες να μοιραστούν το βάρος.
Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους από το 2011, έχει αναγκάσει τους μισούς Σύρους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους οδηγώντας στην προσφυγιά τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον εσωτερικό εκτοπισμό περίπου 7,6 εκατομμυρίων άλλων.
Πρόκειται για την χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάποιοι πρόσφυγες στον Λίβανο φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς εύκολη πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση και χωρίς πόσιμο νερό, ενώ άλλοι νοικιάζουν κλειστούς χώρους στάθμευσης, αποθήκες ή άδεια κτίρια για να στεγάσουν τις οικογένειές τους.
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περνούν από την Ελλάδα, μέσω των Βαλκανίων και της Ουγγαρίας, με προορισμό την δυτική Ευρώπη.
Η κρίση υποχρέωσε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στις χώρες τους. Η Γερμανία αναμένεται να δεχτεί τους περισσότερους καθώς εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι θα φθάσουν στη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα δεχτεί 20.000 Σύρους πρόσφυγες μέσα στην επόμενη πενταετία.