Το κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης ενδέχεται να εμποδίσει την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) εάν δεν περιλαμβάνει συνεισφορές από τους ιδιώτες πιστωτές, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος την Παρασκευή.
Η πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού κόμματος θα μπορούσε να εμποδίσει την κυβερνητική συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών από το να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκριση της δημιουργίας του ESM όταν το ζήτημα συζητηθεί στο αυστριακό κοινοβούλιο.
Η ηγέτης των Πρασίνων Εύα Γκλάβισνιγκ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ο ESM, που θα διαθέτει αποθεματικό ύψους περίπου 700 δισ. ευρώ, και έχει εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να ενεργοποιηθεί, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από το κόμμα της.
Σημειώνοντας ότι οι τράπεζες και «κερδοσκόποι» έχουν αποσπάσει μεγάλα κέρδη λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας η Γκλάβισνιγκ σημείωσε πως οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν την δημιουργία του ESM μόνον εάν ιδιώτες πιστωτές συμμετάσχουν στο νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.
«Εάν αυτή η συμφωνία δεν περιέχει μια επαρκή δυνατότητα ώστε να συμμετέχει (ο ιδιωτικός τομέας), δεν βλέπουμε το λόγο να την υπερψηφίσουμε», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων.
Αξιωματούχοι τόνισαν ότι η όποια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ πρέπει να είναι οικειοθελής ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό επεισόδιο» από τους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι έχουν απειλήσει να εκλάβουν μια τέτοια εξέλιξη ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Αλλά η Γκλάβισνιγκ αντέτεινε ότι «εάν περιμένουμε πάρα πολύ ή δεν το κάνουμε αυτό θα εξακολουθήσει να υπάρχει τον κίνδυνο να τον επωμιστούν μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Αυτό δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σταθερή λύση».
Συνέδεσε επίσης το ζήτημα με την έκκληση των Πρασίνων προς τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να δημιουργηθεί ένα ευρωομόλογο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιείται για τις επενδύσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νεντέλικο Μπίλαλιτς δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Ο ESM δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2013 και έτσι έχουμε έως τότε για να διαπραγματευθούμε, και με τους πράσινους», σημείωσε.
Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία για την έγκριση του ESM, πρόσθεσε, ενώ στην ψηφοφορία σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) το φθινόπωρο στο αυστριακό κοινοβούλιο απαιτείται μόνον απλή πλειοψηφία.
Η κυβερνητική συμμαχία έχει τις 108 έδρες από τις 183 στην κάτω βουλή και οι Πράσινοι 20. Με την ακροδεξιά να αντιτίθενται επί της αρχής σε νέες διαδικασίες «διάσωσης», η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη των Πρασίνων για να επιτύχει την έγκριση ESM.
Ερωτηθείσα εάν οι Πράσινοι θα στηρίξουν την έγκριση του ESM σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, η Γκλάβισνιγκ τόνισε πως «άλλοι δεν θέλουν μια διαρκή λύση… Εμείς θέλουμε μια καλή λύση».
Δημοσκόπηση της Gallup που δημοσίευσε η εφημερίδα Oesterreich σήμερα καταδεικνύει πως το 48% των 800 αυστριακών που ερωτήθηκαν αντιτίθενται στην παροχή των 12 δισ. ευρώ της τρέχουσας δόσης των δανείων στην Ελλάδα ενώ το 41% τάσσεται υπέρ. Ωστόσο, το 52% των πολιτών αντιτίθενται στο να «αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει».