Η ιταλική βουλή παρείχε πριν από λίγο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εγκρίνοντας παράλληλα την δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα 317 βουλευτές εκφράστηκαν υπέρ της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι, 293 κατά και 2 επέλεξαν την αποχή.
Ο ιταλός πρωθυπουργός κατάφερε με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο της εβδομάδας και πρόκειται να πάρει το λόγο, σήμερα το απόγευμα, ενώπιον της Γερουσίας.
Η επαλήθευση αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών και υφυπουργών που επελέγησαν από τον Μπερλουσκόνι. Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα των λεγόμενων «υπεύθυνων», η οποία συγκροτήθηκε προς στήριξη της κυβέρνησης μετά την απόφαση του προέδρου της βουλής Τζανφράνκο Φίνι και συνεργατών του να εγκαταλείψουν την κεντροδεξιά πλειοψηφία.
Είναι σαφές πάντως ότι ο Μπερλουσκόνι περνά μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική φάση: ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι έχει ζητήσει να μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, να σταματήσει η χώρα να μετέχει στις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη και να αποφασισθεί η άμεση μείωση των φόρων.
Οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι προσπαθούν να πετύχουν έναν δύσκολο συμβιβασμό και κάνουν λόγο για παραμονή των υπουργείων στην Ρώμη και για την δυνατότητα, παράλληλα, να ανοίξουν μερικά γραφεία και αντιπροσωπείες τους στις βόρειες περιφέρειες.
«Μια ανώφελη κίνηση, που θα καταφέρει μόνο να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα», σχολιάζει η κεντροαριστερά.
Όσο για την αποστολή στην Λιβύη, οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου, όταν πρόκειται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Όσον αφορά την μείωση των φόρων, όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί επιθυμία του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.
Αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα κατά την παρέμβασή του στην γερουσία και να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να συνδυάσει ανάπτυξη, εξυγίανση και μείωση των φόρων.
Στρατηγική που πρέπει όμως να λάβει υπόψη της και τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος πιέζει για την άμεση έγκριση μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αίσθηση πολλών αναλυτών στην ιταλική πρωτεύουσα είναι ότι ο «Καβαλιέρε», θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια παράταση μέχρι το Φθινόπωρο, όταν αναμένεται να προκύψουν και πάλι σημαντικά προβλήματα με την Λέγκα του Βορρά σε ό,τι αφορά την στρατηγική και τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της χώρας.