Εκ νέου έκκληση απέστειλε εχθές η Ισπανία για την «άμεση κατάπαυση» της καταστολής των φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων των σύρων πολιτών, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την αντιμετώπιση των πολιτών από τις αρχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ισπανία καταδικάζει με τον πιό έντονο τρόπο τη βίαια καταστολή που ασκείται εδώ και δύο μήνες από το συριακό καθεστώς κατά των λαϊκών διαδηλώσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία ζητείται να σταματήσουν αμέσως η βιαιότητες.

«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στην Τζίσρ αλ-Σούγουρ επιβεβαιώνουν την επιθυμία του καθεστώτος να αγνοήσει παντελώς τα αιτήματα του λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να παραμένει σιωπηλό μπροστά στην καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων των σύρων πολιτών.

«Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε αφού πάνω από χίλιοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας» ανέφερε ο κ. Αρό.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πάρει θέση αφού οι διμερείς επαφές δεν είναι αρκετές για να αλλάξει στάση η Δαμασκός», πρόσθεσε.

Από την Τουρκία έγινε γνωστό ότι τις τελευταίες 24 ώρες η άφιξη των σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος πολλαπλασιάστηκε ανεβάζοντας σε 6.817 το συνολικό αριθμό Σύρων που έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός σύρων πολιτών που καταφθάνουν στην Τουρκία προέρχεται από τη συριακή πόλη Τζίσρ αλ-Σούγουρ που απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και όπου οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εξ αρχής ότι η Τουρκία δε θα κλείσει τα σύνορά της στους Σύρους που επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.