Είναι γεγονός ότι οι συλλέκτες είναι έτοιμοι να ξοδέψουν μικρές περιουσίες για να αποκτήσουν τρόπαια και έπαθλα, καθώς τα τιμητικά αγαλματίδια αξίζουν στις σχετικές δημοπρασίες μπόλικες χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη που επιστήμονες, καλλιτέχνες και αθλητές είναι συχνά κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να πουλήσουν τη διάκρισή τους, η οποία μεταφράζεται σε μπόλικο καλοδεχούμενο παραδάκι! Είναι η δύσκολη ώρα που θα βρεθείς που σε αναγκάζει να αποχωριστείς την πλακέτα, αν και δεν είναι σπάνιο η πώληση να γίνεται για καλό σκοπό, για χρηματοδότηση κάποιας αγαθοεργίας δηλαδή. Είναι όμως και το άλλο: προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί τόσο εκτεταμένα που δεν έχουν χώρο πια στην τροπαιοθήκη τους, θεωρώντας πως είναι κρίμα τα βραβεία να τα τρώει η σκόνη του χρόνου…

Όσκαρ

svsoofsdfsdt1 Ήταν το 1951 όταν η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ υιοθέτησε τον κανονισμό που απαγόρευε σε βραβευμένο με Όσκαρ (και στους κληρονόμους του) να πουλήσει το χρυσό του αγαλματίδιο χωρίς να το προσφέρει πρώτα για πώληση στην ίδια την Ακαδημία, με (συμβολικό;) αντίτιμο της τάξης του ενός δολαρίου! Όταν πούλησε λοιπόν γνωστός οίκος δημοπρασιών το χρυσό αγαλματίδιο που είχε αποσπάσει συντελεστής της ταινίας «My Gal Sal» του 1942 (με τη Ρίτα Χέιγουορθ), η Ακαδημία κατέθεσε μήνυση ψάχνοντας να το πάρει πίσω για 10 δολάρια, εκεί που το Όσκαρ είχε πιάσει 79.000 δολάρια. Η υπόθεση είναι ακόμα στα δικαστήρια. Το 2012 εμφανίστηκε στην αγορά άλλο ένα Όσκαρ, αυτή τη φορά το Σκηνοθεσίας του Μάικλ Κέρτις για την «Καζαμπλάνκα» που ανήκε μέχρι πρόσφατα στον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, το οποίο έπιασε στη δημοπρασία περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια. Περιέργως, η Ακαδημία δεν κινήθηκε δικαστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε βέβαια και στο τσουβάλι με τα Όσκαρ που ανήκαν σε συλλέκτη και βγήκαν για πώληση ακόμα πιο πρόσφατα….

Νόμπελ

svsoofsdfsdt2 Το Νόμπελ Φυσικής του 1988 βγήκε σε δημοπρασία πρόσφατα και έπιασε ακριβώς 765.000 δολάρια! Ο κάτοχός του, ο 92χρονος θεωρητικός φυσικός του «Σωματιδίου του Θεού» Λέον Λέντερμαν, είπε πως το σπουδαίο βραβείο ήταν παρατημένο σε ένα ράφι για δεκαετίες, ενώ η σύζυγός του ισχυρίστηκε ότι το Νόμπελ πωλείται για να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα του Λέντερμαν, που παλεύει πια με την άνοια. Παρά το γεγονός ότι τα Νόμπελ που έχουν πουληθεί φτάνουν σήμερα στον αριθμό των δέκα, αυτό ήταν μόλις το δεύτερο που δημοπρατήθηκε με τον κάτοχό του ακόμα εν ζωή (το πρώτο ήταν του μοριακού βιολόγου Τζέιμς Γουότσον, που αποκωδικοποίησε τη δομή του DNA)…

Γκράμι

svsoofsdfsdt3 Μετά τον θάνατο του Τζόνι Κας, τρία από τα Γκράμι του βγήκαν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s και ένα εξ αυτών έπιασε 160.000 δολάρια. Αλλά και πρόσφατα, ο κιθαρίστας των The Champs, Dave Burgess, πούλησε το ιστορικό Γκράμι του για το τραγούδι «Tequila» ως το πρώτο μουσικό βραβείο που δόθηκε ποτέ το 1959. Ήθελε λέει να βοηθήσει ένα μέλος της οικογένειάς του στον γολγοθά της υγείας του. Το Γκράμι έπιασε 30.000 δολάρια, όχι φυσικά χωρίς οργισμένες αντιδράσεις από την Αρχή που χορηγεί τα Γκράμι…

Έμι

svsoofsdfsdt4 Συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα βραβεία της showbiz, τα Έμι δεν πιάνουν αρκετά, αν και δεν είναι ακριβώς για πέταμα. Ο οίκος δημοπρασιών Nate D. Sanders έχει πουλήσει τουλάχιστον 20 Έμι μέχρι τώρα, με τα περισσότερα να πιάνουν γύρω στα 15.000 δολάρια…

Τόνι

svsoofsdfsdt5a Όπως και με τα Όσκαρ, οι κάτοχοι των Τόνι είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα βραβεία τους για πάντα υπογράφοντας μάλιστα σχετική συμφωνία. Ο θεσμός American Theatre Wing που τα χορηγεί προσφέρει στους βραβευθέντες και τους κληρονόμους που θέλουν να τα ξεφορτωθούν τη δυνατότητα να τα πάρει πίσω έναντι… 10 δολαρίων. Τι ευκαιρία! Η Μέρι Μάρτιν δεν ήταν προφανώς ευχαριστημένη με το παχυλό ποσό, γι’ αυτό και πούλησε πριν πεθάνει το βραβείο της για την παράσταση «Μελωδία της Ευτυχίας» του 1959, κάνοντας πλουσιότερο τον εαυτό της κατά 43.750 δολάρια…

Δαχτυλίδια NBA

svsoofsdfsdt6 Τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ είναι ένα από τα άγια δισκοπότηρα των συλλεκτών. Δύο από αυτά, που έπρεπε να κοσμούν τα δάχτυλα του Κόμπι Μπράιαντ, πουλήθηκαν το 2013, αν και ο μπασκετμπολίστας προσπάθησε να σταματήσει τη δημοπρασία μηνύοντας τον οίκο δημοπρασιών. Κι αυτό γιατί τα δαχτυλίδια τα πουλούσαν οι γονείς του, οι οποίοι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα! Σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή του ΝΒΑ, η δημοπρασία ολοκληρώθηκε τελικά όταν «οι γονείς του πέντε φορές πρωταθλητή του NBA απολογήθηκαν στον γιο τους και τον ευχαρίστησαν για την οικονομική του υποστήριξη». Καθένα από δαύτα έπιασε περισσότερα από 100.000 δολάρια, μιας και η οικονομική υποστήριξη του Κόμπι δεν ήταν προφανώς αρκετή…