Η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων ICG, ένα από τα εγκυρότερα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά ιστιτούτα, υπογραμμίζει ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές, πρέπει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και στα θέματα του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα η νέα κυβέρνηση πρέπει μονομερώς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να επιτρέψει μονομερώς τη χρήση των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο διευθυντής Τουρκίας – Κύπρου του ICG, Hugh Pope.

Επιπλέον, ο Pope, αναφέρει ότι η «ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει επιτρέποντας το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους, όπως είχε υποδείξει και το ICG, αλλά και χωρίς αυτό το μέτρο, η εφαρμογή πρωτοκόλλου της Άγκυρας θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας» και προσθέτει: «Η απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Eλληνοκυπρίων, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επανένωση της νήσου».

Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου βοηθά στην απελευθέρωση πολλών κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν μπλοκαριστεί, αλλά και στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Eλληνοκυπρίων, κάτι που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη λύση του Kυπριακού.

Ο διευθυντής του ICG πρότεινε επίσης στην τουρκική κυβέρνηση να κάνει «τολμηρά» όπως λέει, βήματα για τη λύση των διαφορών. Ο Pope σημειώνει: «Η Τουρκία, όντας πολύ περισσότερο ισχυρή στρατιωτικά, μπορεί να βοηθήσει σταματώντας τις υπερπτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» και προσθέτει ότι «η νέα τουρκική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει ρητορικά το υπόβαθρο για τον συμβιβασμό και παρόμοιο βήμα πρέπει να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση».