Σε έναν ήσυχο, απομακρυσμένο δρόμο της Ιερουσαλήμ βρίσκονται τα λιτά γραφεία της B’Tselem, μιας ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία προκαλεί εδώ και χρόνια πονοκέφαλο στη μια ισραηλινή κυβέρνηση μετά την άλλη, καθώς καταγράφει αδιάκοπα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η ΜΚΟ, την οποία δημιούργησε μια ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, δικηγόρων και πολιτικών πριν από 25 χρόνια και πλέον, ορισμένες φορές αυτοπροσδιορίζεται ως η φωνή της συνείδησης του Ισραήλ.
Όμως ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει καταρτίσει η νέα δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ απειλεί να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στο έργο της B’Tselem και δεκάδων άλλων ΜΚΟ, οι οποίες λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε δωρεές από ξένες κυβερνήσεις και ιδρύματα.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να πατάξει τις οργανώσεις που δέχονται χρηματική ενίσχυση από το εξωτερικό και επικρίνουν το Ισραήλ. Κατηγορεί τις ΜΚΟ αυτές ότι «υπονομεύουν τη νομιμότητα του Ισραήλ να υπάρχει ως Εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος».
Ένα προηγούμενο νομοσχέδιο του οποίου ήταν εισηγήτρια, πριν αναλάβει θώκο υπουργού μετά τις εκλογές του Μαρτίου, πρότεινε την επιβολή φορολογίας ύψους έως και 45% στις δωρεές από το εξωτερικό, εκτός εάν αποφασιζόταν κάτι άλλο από μια επιτροπή που θα συγκροτούσαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.
Για τις οργανώσεις, οι προτάσεις της Σακέντ αποτελούν ένα επικίνδυνο βήμα, που οδηγεί το Ισραήλ στον δρόμο χωρών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπου οι κυβερνήσεις δεν ανέχονται επικρίσεις από το εσωτερικό και έχουν θέσει εκτός νόμου ορισμένες ΜΚΟ.
«Διεξάγεται μια μάχη τεράστιας σημασίας για το μέλλον της κοινωνίας μας», δηλώνει η Σαρίτ Μιχαελί, εκπρόσωπος της B’Tselem και ακτιβίστρια επί σειρά ετών, η οποία συγκέντρωνε ακούραστα αποδεικτικά στοιχεία για τις παρανομίες του ισραηλινού στρατού που καταγγέλλονταν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι πολυετείς, εντατικές προσπάθειες να δυσφημιστεί η κοινότητα των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με το έργο μας για την αποκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εξήγησε η ίδια.
Παράλληλα, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει όσους θεωρεί πως βλάπτουν την εικόνα του Ισραήλ, η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Νετανιάχου, η Μιριάμ Ρεγκέβ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δίνονται στο εξής κρατικές ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις σε καλλιτέχνες που κρίνεται πως υποστηρίζουν ανοικτά
τον παλαιστινιακό αγώνα.
«Όποιος απονομιμοποιεί το κράτος του Ισραήλ δεν θα λαμβάνει χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους», διεμήνυσε η Ρεγκέβ σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων. Η ίδια τόνισε ότι θα διακοπεί κάθε κρατική ενίσχυση σε έναν Ισραηλινό Άραβα ηθοποιό, τον Νόρμαν Ίσα, που αρνήθηκε να δώσει
παράσταση σε έναν εβραϊκό εποικισμό στα κατεχόμενα.Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του ηθοποιού που πρόκειται να πληγούν είναι ένας παιδικός θίασος στον οποίο συμμετέχουν Ισραηλινοί και Άραβες κοντά στο Τελ Αβίβ. Ο Ίσα δήλωσε σχετικά πως αισθάνεται πως αντιμετωπίζει έναν «εκβιασμό» λόγω των πολιτικών του απόψεων.