Οι κάτοικοι της Τρίπολης έζησαν σήμερα το απόγευμα ίσως τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι βόμβες δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν την πόλη από χτες ενώ η ένταση των χτυπημάτων φαίνεται πως αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ έκανε σήμερα δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θεωρεί πως οι αντικαθεστωτικοί είναι η μοναδική «κυβερνητική αρχή» αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.

«Το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης είναι το μοναδικό που κατέχει κυβερνητική εξουσία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Γαλλίας με το λιβυκό κράτος» ήταν τα λεγόμενα του υπουργού. Η διατύπωση αυτή μπορεί να έχει και νομικές επιπτώσεις διευκολύνοντας την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των εξεγερμένων.

Να σημειωθεί πως η Γαλλία αναφερόταν ως τώρα στο Συμβούλιο με τον χαρακτηρισμό του «νόμιμου πολιτικού συνομιλητή» της Λιβύη.

“Αφού έχουν κριθεί ένοχες για τα πιο σημαντικά εγκλήματα εναντίον του λιβυκού λαού, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, οι αρχές που σχετίζονται με τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν μπορούν να επιδιώξουν να έχουν ένα ρόλο, όποιος κι αν είναι αυτός, στην εκπροσώπηση του λιβυκού κράτους” πρόσθεσε ο κ. Ζιπέ χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί ακριβώς πραγματοποιήθηκε αυτή η αλλαγή διατύπωσης εκ μέρους της Γαλλίας και ποιες συνέπειες θέλει να έχει.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι η Γαλλία ευελπιστεί πως θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διατύπωση και ότι αν συμβεί αυτό, όντως θα διευκολυνθεί η αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Αυτή είναι άλλωστε και η γενικότερη επιθυμία των Δυτικών μετά από την υιοθέτηση κυρώσεων από τον ΟΗΕ εναντίον του Καντάφι και των συγγενών του(26/2).