Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η σημερινή εκλογική διαδικασία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα, σε 2967 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής μέχρι τη 13.00 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 35,08%, αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων εκλογών που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Βάσει κάποιων προεκλογικών αναλύσεων, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής θα επηρεάσει υπέρ της το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «MOST» η οποία έχει αναλάβει κατά το μεγαλύτερο μέρος την παρατήρηση των εκλογών, παράλληλα με τους διεθνείς οργανισμούς – ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης- παρατυπίες και μικρές καθυστερήσεις της διαδικασίας καταγράφηκαν μέχρι στιγμής σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκτιμά την ως τώρα διαδικασία και ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, με δηλώσεις του.

Θετική είναι η μέχρι στιγμής αξιολόγηση της διαδικασίας και από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.