Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό αναφορικά με την εκλογή του προέδρου της συνέρχεται το απόγευμα η νέα Βουλή στην Κύπρο, που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στις 22 Μαΐου.

Στη νέα Βουλή ο ΔΗΣΥ διαθέτει 20 έδρες, το ΑΚΕΛ 19, το ΔΗΚΟ 9, η ΕΔΕΚ 5, το ΕΥΡΩΚΟ 2 και οι Οικολόγοι 1. Της σημερινής πρώτης συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ως ο πρεσβύτερος των βουλευτών.

Μετά την τελετή διαβεβαίωσης των βουλευτών, θα ακολουθήσει η εκλογή του νέου προέδρου. Υποψήφιοι είναι οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κύριοι Μάριος Καρογιάν (ήταν πρόεδρος της απελθούσας Bουλής) και Γιαννάκης Ομήρου και ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο Μάριος Καρογιάν θα υποστηριχτεί από τους 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους οκτώ του ΔΗΚΟ,ενώ είναι ζητούμενο τι θα πράξει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, θα πάρει τις πέντε ψήφους του κόμματος του, τις 20 του ΔΗΣΥ και τις δύο του ΕΥΡΩΚΟ. Οι Οικολόγοι αποφάσισαν χθες βράδυ να διεκδικήσουν την προεδρία της Βουλής με τον βουλευτή τους, Γιώργο Περδίκη.

Στην πρώτη ψηφοφορία για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής απαιτούνται 29 ψήφοι. Αν υπάρξει ισοψηφία στον δεύτερο γύρο απαιτούνται οι θετικές ψήφοι των δύο πέμπτων, δηλαδή τουλάχιστον 22 βουλευτών. Αν και πάλι υπάρξει ισοψηφία, στον τρίτο γύρο εκλέγεται αυτός που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει τον τρόπο εκλογής του προέδρου του Σώματος.