Την άποψή του για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με ανταλλαγές εδαφών επανέλαβε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτές οι ανταλλαγές θα οδηγούσαν στη χάραξη διαφορετικών συνόρων από αυτά του 1967.
Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Θεμάτων, ο Ομπάμα, τον οποίο χειροκρότησαν θερμά οι παρευρισκόμενοι, έκρινε ότι παρουσιάστηκαν λάθος κάποιες από τις απόψεις του.
«Η θέση του προέδρου σημαίνει ότι οι δύο πλευρές μόνες τους, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, θα διαπραγματευτούν τη χάραξη συνόρων διαφορετικών από αυτά της 4ης Ιουνίου 1967 λαμβάνοντας υπόψη τους τη νέα δημογραφική πραγματικότητα στο έδαφος και τις ανάγκες των δύο πλευρών», εξήγησε.
Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την ακλόνητη δέσμευση της χώρας του όσον αφορά την ασφάλειά του, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να απομονωθεί το Ισραήλ στον ΟΗΕ.
«Ακόμα κι αν καμιά φορά διαφωνούμε, όπως μπορεί να κάνουν οι φίλοι, οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι άρρηκτοι και η δέσμευση των ΗΠΑ προς την ασφάλεια του Ισραήλ ακλόνητη», υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε «προσπάθεια να απομονωθεί το Ισραήλ» στον ΟΗΕ, ενώ πρόσθεσε ότι οι γείτονες του Ισραήλ δεν μπορούν να του επιβάλλουν την ειρήνη και ότι ένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν θα δημιουργήσει ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια που θα προχωρήσει πέρα από τη συνηθισμένη βοήθεια που δίνεται σε τρίτες χώρες και ευχήθηκε, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να διατηρηθεί η ανωτερότητα της στρατιωτικής δύναμης του Ισραήλ έναντι των πιθανών του αντιπάλων στην περιοχή.
Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Χαμάς να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, να αποκηρύξει τη βία και να συμμορφωθεί με όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες.
Ο Ομπάμα μάλιστα επεσήμανε ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Φάταχ και Χαμάς αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για την ειρήνη.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ιράν και επανέλαβε τη δέσμευσή του να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.