Ο μεξικανός υπουργός Οικονομικών Ερνέστο Κορντέρο εκφράσθηκε χθες Πέμπτη υπέρ του κυβερνήτη της Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς ως υποψηφίου για τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Είναι ο καλύτερος υποψήφιος για το ΔΝΤ», δήλωσε ο υπουργός στον μεξικανικό Τύπο.

Ο Αγκουστίν Κάρστενς, ο οποίος είναι διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού από τον Ιανουάριο του 2010, κατείχε τη θέση του προέδρου της επιτροπής ανάπτυξης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από το Μάρτιο του 2007 ως τον Οκτώβριο του 2009.

Η θέση του διευθυντή του ΔΝΤ που κατείχε ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι κενή από την Πέμπτη που ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλικό αδίκημα στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στην Κίνα φωνές ακούστηκαν σήμερα για να υποστηρίξουν ότι ο αντικαταστάτης του Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Κινέζος, ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα η ανέλιξη των παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων.

«Ήρθε ο καιρός να βάλουμε ένα τέλος στον έλεγχο του ΔΝΤ από τους Δυτικούς, ανέφερε ο σχολιαστής Σαν Ρενπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα Global Times.

«Η Κίνα έχει μεγάλο αριθμό προικισμένων προσώπων, ικανών να πάρουν τη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν», συνέχισε. Ανέφερε ως παράδειγμα τον Ζου Μιν, τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος έγινε στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

Η Λαϊκή Ημερησία, επίσημη φωνή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει επίσης ότι θα ήταν επιθυμητό ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Κινέζος. «Αυτό θα ήταν μια αξιοσημείωτη ένδειξη σεβασμού απέναντι σε μια αναδυόμενη Κίνα και ένας συμβολικός σταθμός για την αριστοποίηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης», σχολίασε η Λαϊκή Ημερησία.