Κανείς από τους Ιάπωνες επιστήμονες που συμμετείχε σε μία εταιρική συγκέντρωση και διασκέδαζε πίνοντας κόκκινο κρασί, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα οδηγούνταν σε μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί κάποτε να φέρει επανάσταση στην αποδοτική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αν ένα μίγμα μετάλλων βυθιστεί στο κόκκινο κρασί, αποκτά την ιδιότητα της υπεραγωγιμότητας, δηλαδή επιτρέπει τη μετάδοση του ηλεκτρισμού χωρίς καμία απώλεια.

Οι ερευνητές του ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης των Υλικών προτίθενται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε μια διεθνή συνδιάσκεψη στην Ολλανδία το Σεπτέμβριο του 2011, έτος που εορτάζεται η 100ή επέτειος από την ανακάλυψη του φαινόμενου της υπεραγωγιμότητας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν ένα μεταλλικό μίγμα, με βάση το σίδηρο, «μεθύσει» κυρίως με κρασί, αλλά και με άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως μπίρα ή σάκε, γίνεται υπεραγώγιμο. Κάνοντας συγκριτικές δοκιμές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρασί, με διαφορά μάλιστα, έχει την μεγαλύτερη επίδραση από τα άλλα ποτά, αν και κανείς δεν ξέρει γιατί αυτό συμβαίνει.

Η «εμβάπτιση» επί 24 ώρες του μεταλλικού υλικού σε κόκκινο κρασί (με παράλληλη μείωση της θερμοκρασίας στους μείον 265 βαθμούς Κελσίου) έχει επτά φορές μεγαλύτερη υπεραγώγιμη επίδραση σε σχέση με την αιθανόλη ή το νερό, τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το λευκό κρασί και τρεις φορές μεγαλύτερη έναντι της μπίρας, του ουίσκι ή του σάκε

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του Ινστιτούτου Γιοσιχίκο Τακάνο, «όσο καλύτερη η γεύση του κρασιού, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι»!

Οι Ιάπωνες επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα τους βοηθήσει να απελευθερώσουν το δυναμικό της υπεραγωγιμότητας, ώστε στο μέλλον να γίνει πιο αποδοτική η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.