Χωρίς προειδοποίηση στάλθηκε ένας εργάτης για δουλειά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, χωρίς να έχει δηλώσει εθελοντής και ενώ ακόμα δεν έχει περάσει ο κίνδυνος με την πυρηνική απειλή.

Περίπου μια εβδομάδα μετά το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου, ο 60χρονος εργάτης υπέγραψε συμβόλαιο ενός μήνα για να εργαστεί ως οδηγός ενός φορτηγού δέκα τόννων στην περιφέρεια Μιγιάγκι, βόρεια της Φουκουσίμα. Όμως, την πρώτη ημέρα της εργασίας, υποχρεώθηκε να οδηγήσει το φορτηγό στο σταθμό της Φουκουσίμα.

«Ήρθε σε επαφή μαζί μας και αναρωτιόταν εάν πρέπει να συνεχίσει την εργασία του», δήλωσε ο Σατόσι Χοσίνο, του κέντρου απασχόλησης του Νισιράκι στην Οζάκα. Ενώ ο 60χρονος είχε προσληφθεί ως οδηγός του φορτηγού, αυτό που τού ζητήθηκε να κάνει στη συνέχεια ήταν να τοποθετήσει μάνικες στα οχήματα που έριχναν νερό στους αντιδραστήρες 5 και 6.

Ο εργοδότης του επικαλέσθηκε για το λάθος αυτό τις επιμελητειακές δυσκολίες μετά το σεισμό, μια περίοδο κατά την οποία επιστρατεύονταν συνεχώς εργάτες για τις πρώτες ανάγκες της διαδικασίας ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές.

«Δεδομένων των συνθηκών εργασίας, ο άνθρωπος αυτός ίσως εξετέθη στη ραδιενέργεια, η οποία μπορεί να τού προκαλέσει προβλήματα υγείας στο μέλλον», υπογράμμισε ο Χοσίνο.