Το 67% των Γάλλων επιθυμεί να διατηρηθεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ μόλις το 30% προτιμά να επανέλθει το φράγκο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Aujourd’hui en France.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης, αποκαλύπτει ότι αν το 67% των Γάλλων πιστεύει πως πρέπει να διατηρηθεί το ευρώ, μια μεγάλη πλειοψηφία (82%) εκτιμά ωστόσο ότι το ευρώ ευθύνεται για την αύξηση του κόστους ζωής.

Όταν ερωτούνται οι Γάλλοι για τις ιδέες που πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αναφέρουν πρώτα την «οικονομία της αγοράς», που στη δημοσκόπηση λαμβάνει το ίδιο ποσοστό με την «ειρήνη» (21%), ενώ η «δημοκρατία» λαμβάνει ποσοστό 12%.

Όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μέσα από μια λίστα τα συναισθήματά τους όταν σκέφτονται την Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Γάλλοι απάντησαν ότι νιώθουν «ελπίδα» σε ποσοστό 30% και σχεδόν ίδιο ποσοστό «απογοήτευση» (29%), ενώ ποσοστό 5% νιώθει «απόρριψη» και αντίστοιχο ποσοστό «ικανοποίηση».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες επικρίνουν την Ευρώπη κυρίως για την «πολυπλοκότητά» της (77%). Επιπλέον ένα ποσοστό 60% μεταξύ αυτών συνδέει την Ε.Ε. με την «ανεργία».