Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει στοιχεία ότι η πακιστανική κυβέρνηση γνώριζε πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε στη χώρα πριν την αμερικανική επιχείρηση της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε στο θάνατό του, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τομ Ντόνιλον.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν έχω δει στοιχεία που θα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία ή οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για τον Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Ντόνιλον σε τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικού δικτύου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν έρευνες στην κατοικία του Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ.

«Οι Πακιστανοί έχουν πει ότι θα την ερευνήσουν. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή. Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Πρέπει να το ερευνήσουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε με του Πακιστανούς. Και τους πιέζουμε να προχωρήσουν σε αυτή την έρευνα», επεσήμανε ο Ντόνιλον.

Πρόσθεσε ότι οι πακιστανοί αξιωματούχοι πρέπει να ενημερώσουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από το σπίτι όπου διέμενε ο Μπιν Λάντεν, αλλά και να τους επιτρέψουν να ανακρίνουν τις τρεις γυναίκες του.

Ο Ντόνιλον χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν πραγματικό χτύπημα για την Αλ Κάιντα. Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης το τρομοκρατικό δίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους βρισκόταν στην πιο αδύναμη θέση που έχει βρεθεί από το 2001, όμως εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνο.

«Με τα μέτρα που πήραμε με την επιχείρηση στο κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν και το θάνατο του Μπιν Λάντεν, η Αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δηλώσουν ότι η Αλ Κάιντα νικήθηκε στρατηγικά, καθώς παραμένει απειλή για τις ΗΠΑ»

υπογράμμισε ο Ντόνιλον.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ομπάμα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αν και είναι ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο απέχει πολύ από το να γίνει ηγέτης της Αλ Κάιντα, όπως ο Μπιν Λάντεν.

Όσον αφορά τα έγγραφα που υπήρχαν στην κατοικία του Μπιν Λάντεν ο Ντόνιλον αρνήθηκε να σχολιάσει αν βρέθηκαν στοιχεία που να αποκαλύπτουν ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε συγκεκριμένες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.